Eerste?

Lang voordat Essent werd opgericht (1999) was De Digitale Stad (DDS) te Amsterdam het eerste initiatief (1994) om internet alleen via telefoonkosten (ook bekend als ‘gratis’ internet) aan te bieden. In het netnummergebied 020 voor lokale telefoonkosten, daarbuiten interlokale telefoonkosten. Compleet met de mogelijkheden die internet toen bood. De VPRO bood eveneens de mogelijkheden rond dezelfde tijd om op het ‘web’ te surfen via een inbelnummer te Hilversum.

Enigszins fronzend met wenkbrouwen las ik het stuk in WebWereld waarin een woordvoerder van Essent NV (Jan Bakker) claimt dat deze ‘al in december 1997’ met ‘gratis internet kwam’. Alsof het bedrijf Essent de revolutie op aarde uitvond. Weliswaar zijn de diensten van DDS niet meer gratis en bestaat de VPRO-dienst niet meer, Essent en voorgangers waren zeker niet de eerste. Essent, Essent Kabelcom en internetdochters als @Home en Freeaccess bestonden nog niet in 1994, laat staan dat ze bezig waren met het aanbieden van internet. De opmerkingen van Essent NV zouden kunnen worden opgevat als geschiedvervalsing. En laat Essent als kabelexploitant toch een beetje kampen met een imagoprobleem die ze met een campagne proberen op te poetsen. Geschiedvervalsing helpt dan niet…Kortom wil de echte ‘echte eerste Nederlandse gratis internetaanbieder’ zich melden bij de Reclame Code Commissie (RCC)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *