Crisis bij de Europese publieke omroepen?

De BBC is in crisis, France Télévisions (met name France 2) maakt onrustige tijden mee, bij de Italiaanse Rai is het al jaren onrustig, de Portugese omroep RTP gaat van de ene financiële crisissituatie naar de andere, de Duitse publieke omroepen moeten bezuinigen, de Nederlandse publieke omroepen evenzo alsmede over haar stelsel vinden steeds heftigere discussies plaats.

‘Een door de staat gefinancierde omroep is per definitie objectief, onpartijdig en transparant. Ze informeert, is educatief, amuseert en geeft advies.’ Zo begint een artikel in het Franse ezine ‘Imedias’ over de status van de Europese publieke omroepen. Opvallend dat dit artikel de Scandinavische publieke omroepen aanhalen als ‘avantgardistisch’ die met hun innovatie kwalitatief goede televisie weet te brengen alsmede televisie voor de familie. Daarbij gaat het om omroepen als het Zweedse SVT en de Deense DR die zonder reclame uitzenden. Kortom stof tot nadenken…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *