Kink FM & Rock FM: alternatief is niet makkelijk!?

Niet alleen Kink FM heeft het moeilijk. Van de week werd de urgentie voor nieuwe huisvesting voor deze alternatieve radiozender duidelijk nu RTL 4 Productions BV (Holland Media House) intrek in het gebouw aan het nemen is en Radio Veronica de komende maanden bij de gebouwen van eigenaar Sky Radio zal intrekken. Afgelopen vrijdagavond laat interviewde ik Gerrit Jan Wolffensperger, de voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur van de NOS op de lokale Amsterdamse televisie bij De Hoeksteen Live!.

Wolffensperger zei dat tijdens zijn voorzitterschap serieus is gekeken naar een overname van Kink FM als nevenzender, zoals nu met Colorful Radio is gebeurt. Volgens Wolffensperger was het door de bodemprocedures van de NVCR (Nederlandse Vereniging Commerciele Radio) die tegen de ConcertZender procedeerde in zijn optiek niet de keuze van de Raad van Bestuur om de overname te plegen. De vraag is echter hoe de verhoudingen toen lagen, aangezien Kink FM in 2002 nog geloofde in een volledig zelfstandig bestaan met een kans op FM-dekking. Dit nog los van de status van de VPRO met haar 3voor12-projecten. (De toenmalige Raad van Bestuur van de NOS trad op 31 januari 2003 af).

Maar er is meer aan de hand met alternatieve zenders…
Rock FM, de zusterzender van het Italiaanse nationale netwerk Radio 101 (One-O-One Network) zit – net als Radio 101- in de problemen. Het station is een klein zusterstationnetje en begeeft zich in de alternatieve hoek. Net als Kink FM, werkt Rock FM grotendeels met vrijwilligers. Rock FM heeft (in tegenstelling tot Kink FM) een FM-frequentienetwerk in vooral Noord-Italie: van Milaan tot Firenze, van Pisa, Lucca tot Torino en VeneziĆ«, Brescia en Genova. Het mag niet baten, want het voortbestaan van de zender – die grotendeels door vrijwilligers wordt gerund – is in gevaar. De eigenaar – die zich nauwelijks om de zender bekommerde – is voor zwendel/oplichting in de cel gezet. De radiozender heeft een miljoenenbereik als het gaat om potentiele luisteraars en zendt ook uit via
internet. www.radiorockfm.com en een speciale ‘resistentie’ site maken duidelijk waar de zender nu aan toe is, tesamen met een oproep tot ‘resistentie’. Rock FM is vanuit MILAAN actief; er is ook een Radio Rock vanuit Rome, deze is niet in gevaar (is alleen in Rome e.o. te ontvangen en staat los van Rock FM)…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *