RTBF La Première & Musiq3 vernieuwen

Vandaag heeft de Franstalig-Belgische publieke omroep RTBF vernieuwingen op twee van haar radiostations doorgevoerd. RTBF La Première heeft logo, vormgeving en programmering vernieuwd. De ‘eerste’ radiozender van de RTBF moet meer meer informatie, cultuur en humor. Opvallend dat de nieuws- en informatiezender van de RTBF nauwelijks nog sport bevat; dit is te horen op de op amusement en (regio)informatie gericht zender van de RTBF, VivaCité. Duidelijk een andere visie op radio, dan zendercoördinator Jan Westerhof die sport tot nieuws beschouwt en dus combineert op het Nederlandse Radio 1.

RTBF Musiq3 is de nieuwe naam voor de klassieke muziekzender die tot voor kort Musique 3 heette. Met het afhakken van de ‘ue’ wil de radiozender haar vernieuwing onderstrepen. Musiq3 zendt horizontaler dan voorheen uit, maar blijft andere muziekstijlen dan alleen klassiek de ruimte geven, zoals vroeg op de avond jazz, oude muziek en ultramoderne muziek. Overigens is er vanuit politieke Brusselse zijde aanhoudende kritiek van de Christendemocraten (CDH) en liberalen (MR) op het verdwijnen van Bruxelles Capitale, die is samen met Frequence Wallonie is opgegaan in de landelijke radiozender VivaCité die met regiovensters werkt. Beide partijen vinden dat er te weinig informatie voor de (Franstalige) Brusselse regio overblijft. Op 1 april aankomende zal RTBF Radio 21 ophouden te bestaan om gesplitst te worden in RTBF Classic 21 (alternatief, rock en classic rock) en RTBF Pure FM (moderne muziek & pop). Daarmee wordt het RTBF-vernieuweingsplan radio voltooid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *