Derde net en tweede VRT-net gaan samen!

Nederland 3/Z@ppelin & Ketnet/Canvas fuseren tot K@tnet & Scherzo

Er is een fusie tussen Nederland 3 en het Vlaamse Ketnet/Canvas in de maak. De VRT en NOS zien ARTE als voorbeeld van een internationale samenwerking op zenderniveau. In de plannen waarbij komende donderdag een intentie-overeenkomst tussen de Raden van Bestuur van de NOS en VRT zal worden getekend, wordt toegewerkt naar een fusie op 1 april 2005.

De Nederland 3-omroepen (VARA, VPRO, NPS, RVU) zullen opgaan in de nieuwe Vlaams/Nederlandse organisatie; hun Nederlandse radiopoten blijven bestaan in een gezamenlijke opzet. De nieuwe zender zal de naam Scherzo krijgen en zal als progressief, maatschappelijk relevant en cultureel te boek moeten staan. Actualiteitenprogramma’s (Nova, Ter Zake) zullen middels nationale vensters worden uitgezonden, zodat deze per land blijven bestaan.

Z@ppelin en Ketnet zullen fuseren tot K@tNet. Alhoewel de Evangelische Omroep de hevigste tegenstand heeft geboden tegen de fusie en een gezamenlijke organisatie, zullen de Nederland 1- en 2 omroepen op hun thuisnet kinderprogramma’s blijven maken. In de praktijk zal het kabelkanaal Ketnet veranderen in K@tNet, terwijl Nederland 3 om zal worden gevormd tot Scherzo. Het hoofdredacteur/directieschap van beide zenders zal door twee personen worden ingevuld: telkens een Nederlands/Vlaams koppel die volledige bevoegdheid krijgen in tegenstelling tot Nederland 1 en 2. K@tNet zendt tot 22 uur uit. Na 22 uur zal in carousselvorm Ter Zake en Nova uitgezonden worden op K@tNet, zodat beide programma’s in beide landen te zien blijven. Scherzo zal haar hoofdzetel in Baarle-Nassau/Baarle-Hertog (Noord-Brabant) verkrijgen, de grensdorpen/enclave waar Vlamingen en Nederlanders elkaar al jarenlang de hand toesteken. Scherzo zal nevenvestigingen in Appingedam (Groningen), Veurne (Vlaanderen), Geel (Vlaanderen) en Heukelom (Noord-Brabant) hebben om zo vanuit heel Nederland spreiding te hebben van haar programma’s. K@tNet zal gevestigd worden in Katwijk met een nevenvestiging in het Vlaamse Paal. De fusie betekent een forse bezuiniging voor vooral de NOS en de omroepverenigingen.

Met dit geld zullen de organisaties het komend jaar veel gebouwen in de nieuwe vestigingsplaatsen bouwen. In de K@tNet locaties, zal dit in de vorm van zogeheten K@ter-gebouwen geschieden.

Omroepsysteem drastisch aangepakt

Met de nieuwe plannen voor Nederland 3, worden ook Nederland 1 en 2 alsmede de radiostations drastisch herzien. De omroep moet volgens de plannen van de omroeptop meer gedecentraliseerd werken en niet meer vanuit Hilversum opereren. Hiertoe is een ambitieus plan opgezet om de zenders voortaan over het land te spreiden. Vooralsnog is hier nog steeds plek voor omroepverenigingen, ook al houdt het plan rekening met het opheffen van een plek voor omroepvereningen in het publieke bestel.

Het hangt van de Tweede Kamer af of deze de omroepverenigingen een verbod van gebruik van de publieke zenders wil instellen. Met het vertrek uit Hilversum zal de communistisch aandoende architectuur in het Mediapark het domein worden voor RTL, die aldaar haar vestiging houdt.

Nederland 1 zal verhuizen naar Amsterdam en op de Vijzelstraat haar intrek nemen in het statige ABN-gebouw, Nederland 2 zal naar Arnhem verhuizen. De radiozenders zullen eveneens over het land worden gespreid: Radio 1 zal in Rotterdam worden gevestigd; Radio 2 in Maastricht; Radio 3FM in Utrecht; Radio 4 in Leeuwarden en Radio 747AM in Lelystad, terwijl de centrale vestiging voor de omroepverenigingen vooral op de zenderlocaties van hun ‘thuisnet’ terecht zal komen. De ConcertZender zal verhuizen naar Groningen, Colorful Radio naar Amsterdam-Bijlmer. De centrale omroeporganisatie NOS zal in Amsterdam worden gevestigd. Met de verdeling over Nederland hopen de omroepdirecties dat meer rekening wordt gehouden met de bevolking in Nederland. De Gemeente Hilversum is diep teleurgesteld in de beslissingen en voormalig Leefbaar Hilverdorp/Nederland-man Jan Navel kondigde als actievoerder van de groep ‘Houd Hilversum Hier’ aan zijn invloed maximaal te zullen aanwenden en in te breken voor het grootste schandaal dat in zijn optiek in de omroepwereld dreigt te ontstaan. De EO kondigde in reactie op de plannen aan commercieel te gaan en in Hilversum te blijven.

Komende donderdagmiddag (morgen) zullen de NOS en VRT een gezamenlijke persconferentie organiseren waar in Baarle-Hertog/Baarle- Nassau alle nieuwe plannen zullen worden toegelicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *