Genaaid buitenbeentje?

Meer zenders voor minder geld. Het kan in Gouda gebeurt het (via de kabel) dus waarom niet in de rest van Nederland, vroeg presentator Roeland van Zeijst afgelopen middag bij AVRO Radio 2, Antenne 2:

Rob van Esch van de VECAI, ‘dat is de club van de grote boze kabelboeren’:

‘Rekam is een klein kabelbedrijfje in Gouda. Ik vind niet dat we dat we dat moeten representatief maken voor de rest van Nederland.’

Presentator Roeland van Zeijst:
“Zij laten zien dat het dus ook anders kan. Dat je dus niet mensen hoeft te beperken in hoeveel zenders ze krijgen, maar je kan ze ook gewoon ook alles geven wat er aangeboden wordt. Dat doen jullie niet, dus…ik heb het idee dat ik door de grote jongens een beetje genaaid wordt, eerlijk gezegd.”

Rob van Esch:
“Nou, dat gaat echt te ver. eh, ja, Omdat, eh ..zeg maar…kijk naar de digitale pakketten daar kun je eh haast krijgen wat je wil.”

Presentator Roeland van Zeijst:
“Maar daar heb ik niet om gevraagd. Ik wil gewoon alle zenders kunnen ontvangen.”

Rob van Esch:
“Je hoeft er ook niet voor te kiezen. En Rekam is een heel klein netje, dus
je mag een klein netwerkje in één bepaald, in één stad van het land mag je niet ehhh representatief maken voor het hele land. Dat gaat gewoon niet.”

Presentator Roeland van Zeijst:
“Maar zo zat het hele land toch 10 jaar geleden in elkaar?”

Rob van Esch:
“Ja maar, ja maar nu niet meer! En eh we doen wat..”

Presentator Roeland van Zeijst:
“Dan moet je terug naar de oude situatie, dan?
Dan zou je terug moeten naar de oude situatie waarin iedere gemeente zijn eigen kabelnetje heeft?”

Rob van Esch:
“Dat gaat ook niet want Rekam is altijd een beetje een buitenbeentje geweest.”

Tot zover een transcriptie van Antenne 2 vanmiddag bij de AVRO Radio 2.

Even voor de goede orde:

= Rekam (Gouda e.o.) heeft 44.747 abonnees. Meer dan 53 radiostations en 40 tv-stations op haar net. Biedt internet via de kabel alsmede Canal+ digitaal (inclusief Canal+ 16/9). Prijs is iets meer dan 7,15 euro per maand

= CAI Westland (Westland, Midden-Delfland, Maassluis, Aalsmeer, Uithoorn). Bijna 80.000 abonnees.40 radiostations en 42 tv-zenders. Biedt internet via de kabel. Prijs 11,25 euro per maand.

= Lijbrandt Telecom (beperkt beschikbaar). Meer dan 17.000 abonnees. Meer dan 40 radiostations en 50 tv-zenders (aanbod verschilt per regio!). Internet en telefonie worden ook aangeboden. Prijs 7,20 euro per maand.

= Stichting CAI Harderwijk. 14888 abonnees. 34 radiostations en meer dan 42 tv-stations. Biedt internet via de kabel. Prijs 9,85 euro per maand.

= Stichting Kabel TV Krimpen a/d IJssel (in concurrentie met UPC!). Circa 10600 abonnees. 33 radiostations en 38 tv-stations. Biedt vooralsnog GEEN internet via de kabel; wel Euro1080 in HDTV. Prijs 8,95 euro per maand.

= CAI Brunssum. 36 radiostations en 36 tv-stations. Circa 13650 abonnees. Biedt internet via de kabel aan. Prijs 8,90 euro per maand.

= ONS CAI (Schiedam). circa 35.000 Circa 40 tv-kanalen en 36 radiostations. Biedt internet via de kabel aan. Prijs 10,13 euro per maand.

= Stichting Kabelnet Veendam. 11500 abonnees. 42 tv-stations en 29 radiostations. Biedt internet via de kabel aan. Prijs 10 euro per maand.

In totaal dus meer dan 226.000 abonnees die bij kabelbedrijven zijn aangesloten die niet het winstbejag voorop stellen, maar meestal in de vorm van een stichting of gemeentelijk kabelnet op een gelijkwaardige wijze als REKAM te werk gaan. REKAM is geen lid van de kabelkoepel VECAI. Opvallend is dan ook dat Rob van Esch REKAM als ‘een beetje een buitenbeentje’, ‘een klein netje’, ‘een klein netwerkje in één bepaald, in één stad van het land’ probeert te kleineren.

Blijkbaar beschouwt VECAI de REKAM inderdaad als ‘buitenbeentje’: in alle overzichten op de Vecai.nl site komt REKAM niet voor. Waar Rob van Esch het heeft over digitale pakketten bedoelt deze digitale BETAALpakketten.

De kloof tussen REKAM’s Herman Grooten, de bovengenoemde kabelaars en VECAI’s Rob van Esch (die vooral UPC, Casema, Multikabel en Essent Kabelcom vertegenwoordigt) is in de uitzending goed getypeerd. Het oude idee van de SP (ook in de Radio-uitzending) om kabel terug te kopen is op zich een interessante (alleen de insteek als anti-kapitalistisch doet vele vraagtekens rijzen), maar uiteindelijk niet realiseerbaar.

Eén optie voor consumenten is onbesproken gebleven: het overgaan op andere infrastructuren dan kabel: immers zonder kabel is er DVB-T (Digitenne in de Randstad) en satelliet-televisie (in heel Nederland). Na een eenmalige investering in apparatuur kan dit laatste kosteloos zijn…..Ben benieuwd wat TROS Radar hierover morgenavond op Nederland 2 zal melden!

De Radio 2-uitzending is vanaf minuut 17:02 nog na te beluisteren op internet met eerst het bezoek aan REKAM en na een plaat het gesprek met VECAI’s Rob van Esch, Joop Atsma (CDA-Kamerlid) en SP-kamerlid Arda Gerkens. Via deze link!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *