L1 nu ECHT verdwenen op satelliet

L1 Radio en L1 TV verdwenen in de avond van 2 april jl. van de Astra 1 satelliet (19,2 Oost). Immers doordat het CDA en VVD in de Provinciale Staten van Limburg geen middelen beschikbaar wilden stellen voor een definitieve continuering van de satellietuitzendingen, was er voor de Limburgse regionale publieke omroep geen mogelijkheid meer om op satelliet te blijven uitzenden. De zender werd op basis van vooral goede wil door SES Astra vier maanden lang op de Astra 1 uitgezonden. Ter aanvoer naar de uplinklocatie in Luxemburg (Betzdorf) werd daarbij de Astra 3A op 23,5 graden Oost ingezet. Nadat op 2 april jl. L1 Radio en L1 TV verdwenen, bleven de Limburgse publieke radio- en televisiezender voor bezitters van een draaibare satellietinstallatie in Europa beschikbaar.

Tot vanmiddag. Nu is het echt over en uit voor L1 op satelliet. L1 was de eerste en enige Nederlandse regionale publieke omroep die op satelliet heeft uitgezonden. Het monopolie op de distributie van L1 TV is vanaf nu teruggekomen bij de kabel, en met name bij Essent Kabelcom, Nutsbedrijven Maastricht (een dochter van Essent NV), CAI Brunssum en UPC (in Mook). Opvallend, omdat op satelliet uit heel Europa steeds meer regionale zenders en regionale vensters verschijnen. Mensen die geen kabel hebben of willen, hebben voor de ontvangst van de met publieke middelen gefinancierde L1 in Limburg (en daarbuiten) pech. Toch jammer; L1 is een best aardige zender om zo af en toe bekijken….!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *