Na Viacom (MTV) nu ook Time Warner (CNN) …?

Nadat Viacom (MTV, VH1, BET, Spike TV, Nickelodeon, CMT, CBS e.d.) met EchoStar een conflict had over de satellietdistributie van haar zenders is het nu de beurt aan Time Warner.

Het gaat om de zenders CNN, CNN Headline News, Cartoon Network en TBS Superstation, die tezamen met TCM, TNT, Cartoon Network en Boomerang, Turner Broadcasting System vormen. EchoStar heeft 9 miljoen abonnees met haar ‘DISH Network’.

De satellietexploitant heeft Turner Broadcasting System gewaarschuwd dat bij het uitblijven van een accoord de zenders van DISH Network zullen verdwijnen. Het oorspronkelijke oude contract verliep op 31 december 2003, en is tot een geheime datum verlengd. Net als in het conflict met Viacom stelt EchoStar dat de zenderexploitant onredelijke vergoedingen vraagt. Tijdens het conflict tussen EchoStar en Viacom zijn de zenders van Viacom twee dagen op zwart gegaan. Dit conflict doet denken aan de Amsterdamse ‘kabeloorlog’ toen in september 1998 CNN en MTV tot medio 1999 van de kabel waren verdwenen. Aldaar was de situatie dat de kabelaar wilde dat de zenders een behoorlijk bedrag voor doorgifte betaalden, maar uiteindelijk ging aldaar – na een half jaar discussie en onderhandelingen – het kabeltarief met 1,54 euro per maand omhoog. Het opvallende is dat EchoStar in de Verenigde Staten met exact dezelfde partijen als waar de voorganger van UPC problemen had: CNN en MTV. Alleen gaat het hier om het omgekeerde: de distributeur betaalt aan de zenders, waarbij het principe dat de abonnee betaalt blijft staan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *