Kabelaars zeggen contract buitenlandse zenders op

De gezamenlijke kabelexploitanten verenigd in kabelkoepel VECAI hebben hun contract met rechtenorganisatie BUMA voor de uitzending van de meeste buitenlandse (publieke) tv-zenders opgezegd. Het gaat daarbij om VRT TV 1, Ketnet/Canvas, BBC 1, BBC 2, RTL, TF 1, France 2, 3, RTBF La Une, La Deux, ARD, ZDF, WDR, TVE Internacional, Rai Uno en
WDR/NDR/Sudwest Fernsehen. In een overeenkomst waar ook de NOS
bij betrokken is, is de kabeldoorgifte van deze zenders geregeld, waarbij kabelaars in staffels – afhankelijk van hoeveel buitenlandse zenders worden doorgegeven – hiervoor betalen. Volgens een betrokkene is de overeenkomst per april 2005 opgezegd.

Het zou daarbij zeker niet de bedoeling zijn de kabeldoorgifte te staken. De kabelexploitanten willen een ‘meer transparante logische structuur’ waarbij alle onderdelen van het contract ter discussie staan waaronder het tarief en de omvang. De buitenlandse publieke omroepen ontvangen gezamenlijk jaarlijks miljoenen ter dekking van de rechten uit Nederland dankzij deze kabel-overeenkomst. Sommige zenders die in het contract zijn opgenomen (TF 1, France 3, RTBF La Deux) worden niet of nauwelijks doorgegeven in Nederland. VECAI wilde niet ingaan op vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *