Martijn Krabbé is niet langer welkom als werknemer bij RTL Nederland. De presentator zal ongetwijfeld een riant inkomen en bestaan hebben, maar daar gaat het niet om. Robert Kjaerby Jensen heeft het afgelopen jaar bij Noordzee FM dagelijks een radioprogramma gemaakt. Tegelijkertijd heeft deze presentator bij Yorin televisieprogramma’s gemaakt. Dat kon in de optiek van RTL Nederland best samen gaan. Ook Albert Verlinde kan ongestoord radioprogramma’s gaan maken bij Noordzee FM. Het excuus dat deze slechts in het weekend te horen is en daarom bij RTL Boulevard actief mag blijven is slechts als hypocriet en onnavolgbaar te kwalificeren. Een zelfde redenatie gaat op voor Cornelis Willem Gordon Heuckeroth (ook bekend als Gordon) die bij Noordzee FM een dagelijks ochtendprogramma heeft….

Blijkbaar zijn gelijke situaties voor verschillende personen voor RTL Nederland geen uitgangspunt. En aldus kan Martijn Krabbé om reden dat deze bij een ander radiostation wil werken dan één van de twee (op dit moment kwakkelende) radiostations van RTL Nederland, op televisie zijn biezen pakken. Het is een knap staaltje machtsmisbruik, waar ook de NOS zich aan dreigt te bezondigen door een verbod voor televisiepresentatoren om radiowerk elders te mogen doen (Toine van Peperstraaten bij Radio Veronica is hier een voorbeeld van).

RTL Nederland heeft meer dan 40 % van de reclame-omzet in handen en is aldus een dominante marktpartij in de tv-sector. Een zelfde zaak geldt op een andere wijze voor de publieke zenders. De vraag is wat volgt: wordt Rick Nieman de keuze gegeven om ofwel te scheiden van Sacha de Boer of te vertrekken? (immers je weet maar nooit waar beiden het in de huiselijke sfeer over hebben als echtpaar), wordt een verbod afgekondigd voor alle RTL-medewerkers om in programma’s van concurrenten op te treden en komt er een verbod voor het uitnodigen van medewerkers van SBS Broadcasting BV en de publieke zenders? Moeten tv-gasten voortaan hun exclusieve trouw aan het bedrijf ondertekenen waarin ze beloven nooit bij andere zenders op te treden?

Zonder gekheid: de actie van Fons van Westerloo duidt op een verharding in het commerciele medialandschap waarin niet geschuwd wordt presentatoren de dupe te laten zijn van onnavolgbare mediamachtsspelletjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *