NOS: EK Voetbal breedbeeld alleen via de kabel

Het EK Voetbal 2004 zal via enkele kabelmaatschappijen in hun digitale betaalpakketten middels een speciale Nederland 2 16/9 versie in breedbeeld worden uitgezonden. Het initiatief komt van Essent Kabelcom die het signaal voor haar TV Home abonnees beschikbaar zal stellen. Ook abonnees van UPC Digital en Multikabel Digitaal alsmede CaiWay (CaiW) zullen het EK Voetbal in breedbeeld kunnen bekijken. De beelden zullen apart vanuit Portugal in breedbeeld via satelliet worden aangevoerd,
om via aparte lijnen aan de kabelaars ter beschikking worden gesteld. Deze betalen er (deels) voor. Via satelliet en DVB-T zal het signaal – ondanks de technische mogelijkheid – niet worden uitgezonden. Essent Kabelcom zal een uitgebreide promotiecampagne voor haar digitale tv-platform voeren naar aanleiding van de Nederland 2-breedbeeld uitzending via haar netwerk. Volgens NOS-voorlichter Matthijs Linnemann is dit geen bewust beleid, maar is de uitzending op aanvraag van Essent Kabelcom tot stand gekomen, en is geen ‘kwade bedoeling’ in het spel om de satelliet en digitale etherkijkers buiten spel te laten.
In tegenstelling tot de kabel is de NOS zelf verantwoordelijk voor de signalen op satelliet en in DVB-T van Nederland 1, 2 en 3. Sinds enkele maanden worden op satelliet bij breedbeelduitzendingen daadwerkelijk breedbeeldpulsen uitgezonden.

De 16/9 uitzending van het EK-Voetbal is leuk….maar….
‘Van iedereen, voor iedereen’. Zo profileert de NOS zich als publieke landelijke omroep. Enigszins onbewust zorgt de NOS hier door de exclusieve 16/9 uitzending via de digitale abonneepakketten via de kabel voor het maken van winst door derden. Immers de kabelexploitanten (die dit uitzenden) bereiken met hun pakketten circa 80.000 abonnees en zullen middels campagnes dit proberen te verhogen. De slogan ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ moet nog eens ondersteunen dat tegen betaling de 16/9 EK uitzendingen via de kabel te zien zijn. De meer dan 550.000 digitale satelliethuishoudens en de circa 35.000 DVB-T huishoudens hebben – wat breedbeeld betreft – het nakijken, terwijl deze technisch veelal de mogelijkheid hebben naar 4/3 terug te schakelen. De NOS heeft nota bene kort geleden nog geĆÆnvesteerd in het realiseren van o.a. ‘echt breedbeeld’ via satelliet. Dat de uitzendingen via DVB-T en DVB-S (satelliet) onder de eigen verantwoordelijkheid vallen, is weinig bekend in het Mediapark. Dat aldus het EK-Voetbal – op naar mijn idee redelijk simpele wijze – in 16/9 beschikbaar gesteld kan worden voor deze grotere groepen kijkers – maar dan zonder abonnementskosten – is misschien een bewustwordingsproces. Vooralsnog is het ‘voor iedereen’ van de NOS in het Hilversumse Mediapark tot nader order ‘voor iedereen die betalende kabelkijker is’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *