VRT nu ook in DVB-T

VRT TV 1, Ketnet/Canvas, Sporza (het tijdelijke sportnet van 31 mei tot 3 september), VRT Radio 1, VRT Radio 2, Klara, Sudio Brussel, Radio Donna, Donna Hitbits Klara Continuo, Sporza (radio) en Nieuws+ zijn voortaan free to air te ontvangen in DVB-T. Alleen digitale etherontvanger en een antenne is benodigd. In tegenstelling tot de Nederlandse publieke landelijke omroep, zendt de VRT in een parallelsituatie haar aanbod volledig ongecodeerd uit. Commerciele Vlaamse zenders zijn (vooralsnog) niet beschikbaar in DVB-T. Het interessante aan het fenomeen is dat volgens het dekkingsplaatje van de VRT ook dekking in Nederlands Limburg, het zuidelijk deel van Noord-Brabant en o.a. Zeeuws Vlaanderen geeft in combinatie met een deel van Walloniƫ. De officiele uitzendnorm is in tegenstelling tot Nederland de dakantenne-variant, waar Nederland voor portable B heeft gekozen. Met de uitzending heeft de VRT de NOS rechts ingehaald: waar de VRT inmiddels landelijk (dat wil zeggen Vlaanderen inclusief Brussel) in DVB-T uitzendt, heeft de NOS vooralsnog alleen dekking in de Randstad in DVB-T voor Nederland 1, 2 en 3, waarbij Nederland 1 en 3 gecodeerd worden in het kader van het betaalde Digitenne-aanbod.

Voor kabelexploitanten biedt de DVB-T uitzending de mogelijkheid om wellicht te overwegen om over te gaan op DVB-T ontvangst van de VRT signalen…Met name in de zomer zijn er immers wel eens ‘atmosferische’ storingen waarneembaar in sommige gebieden….

Meer informatie over de VRT-dekking is op de website van de VRT te vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *