Per ongeluk openbaar!?

“Het stuk dat jij in handen hebt gekregen is per ongeluk bij enkele marktpartijen terecht gekomen. Dat was nog absoluut niet de bedoeling. Het stuk is nog een concept stuk en zelfs binnen het ministerie van Economische Zaken (EZ) nog niet afgestemd en afgekaart. Het is een momentopname , een stand van zaken. Ik kan dus ook nog niet reageren. Als ik dat wel zou doen dan zou het lijken alsof dit al een officieel EZ standpunt is. Ook de minister is nog niet op de hoogte daarvoor is het stuk nog te prematuur.” Deze reactie geeft de woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken (EZ) op een intern EZ-stuk dat DutchMedia heeft bereikt.

Het EZ-document gaat over de ontwikkeling van DAB en de verdeelwijze die mogelijk opportuun is. De Stichting Digi-Radio (onder voorzitterschap van Peter Jelgersma) en dB Europe (Digital Broadcast Europe BV) zijn al lange tijd met lobby-en bezig omdat ze met DAB actief willen worden. Commerciƫle radiostations zelf hebben de afgelopen jaren een onduidelijke positie ingenomen in het DAB-dossier.

Volgens het – niet officiele EZ-document – zou een verdeling van multiplexruimte aan EEN marktpartij te preferen zijn boven andere verdeelmethodes zoals aan meerdere partijen afgeven van frequentieruimte. Vergunning zouden voor een periode van zeven jaar worden afgegeven ingaande op 1 januari 2005. Commerciele multiplex eigenaren zouden een deel van hun (L-Band?) capaciteit aan regionale en lokale publieke omroepen ter beschikking moeten stellen. Het document ziet DAB als opvolger van de FM-band, ook al zijn er in Europa sterke twijfels of dit daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Nederland telt thans EEN commercieel samen te stellen landelijke multiplex; verder nog eens een aantal multiplexen die telkens een deel van Nederland afdekken, zoals blijkt uit dit plaatje
De NOS die inmiddels gestart is met eigen DAB uitzendingen (uitgevoerd door Nozema) heeft het frequentieblok 12C toegewezen gekregen.

Hierbij kan opgemerkt dat nog een verdelingsconferentie in 2005 (revisie Stockholm 1961 gehouden moet worden waar Nederland meer frequenties voor DAB doeleinden kan claimen, maar dat ook voor DVB-T toepassingen (digitale ethertelevisie) hetzelfde geldt. Indien kwalitatief wordt uitgezonden in Eureka 147 (MPEG Layer II) kunnen maximaal 6 radiostations in 192 kbit/s worden utigezonden. Onduidelijk is of met een keuze voor een verdeling aan EEN marktpartij daarmee alle commerciele multiplexen in EEN hand komen (Zoals bij de DVB-T verdeling is gebeurd) of dat per multiplex een verdeling zal worden gedaan.

Het (per ongeluk) verspreidde en uitgelekte EZ-document is HIER te downloaden in RTF.
(DutchMedia publiceert dit EZ-document voor het eerst in het openbaar!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *