Eigen CAO voor niet verzelfstandigde Blue Circle?!

Blue Circle BV wil eigen CAO-afspraken die afwijken van de CAO van RTL Nederland. Hiertoe is het de bedoeling binnenkort gesprekken te voeren met vakbonden. Dit blijkt uit interne Blue Circle-bronnen die DutchMedia bereikt hebben. Nu gelden voor de Blue-Circle medewerkers nog maximaal circa één a anderhalf jaar de (voor werknemers zeer voordelige) CAO-afspraken met RTL Nederland. Op 9 juni jl. toonde DutchMedia aan de hand van Kamer van Koophandel-gegevens dat het inmiddels tot Blue Circle BV omgedoopte RTL 4 Productions BV nog steeds onder RTL Group Beheer BV (oftewel RTL Nederland) valt en dat RTL Nederland de pers heeft misleid. RTL-woordvoerster Kim Koppenol reageerde desgevraagd dat ‘het persbericht is wat wij willen en kunnen communiceren over dit onderwerp, meer is er niet’. Daarnaast meldde het hoofd persvoorlichting dat deze ‘verder van niemand gehoord had dat er onduidelijkheid over het persbericht bestaat’.

Eén van de mogelijke redenen voor deze reactie blijkt zich met de wens tot een eigen CAO inmiddels te hebben aangediend. FNV Kiem meldt bij monde van Monique Eijgenberger (nog) geen uitnodiging voor een gesprek tot onderhandelingen te hebben gekregen. Eijgenberger gaat er van uit dat CAO-afspraken voor Blue Circle ‘minimaal hetzelfde niveau’ zullen hebben zoals die bij de RTL Nederland CAO is afgesproken. Een kennismakingsgesprek met Blue Circle BV heeft inmiddels wel plaats gevonden. Andere vakbonden lieten DutchMedia weten geenszins op de hoogte van de situatie. Blue Circle was desgevraagd niet bereikbaar voor commentaar.

DUTCHMEDIA’S COMMENTAAR:
Getuige de misleiding in de pers dient zich nu het commerciële belang aan om de vakbonden om de tuin te leiden aangaande een verzelfstandiging die eigenlijk geen (juridische) verzelfstandiging blijkt te zijn. Immers, RTL 4 Productions BV was altijd al een losse BV, net zoals Yorin FM BV of Yorin TV BV dat is als onderdeel van RTL Nederland.
Los hiervan: als Fons van Westerloo spreekt over RTL Group SA als groep van bedrijven waar RTL/de Holland Media Groep dat voorheen was, is het dan in dat kader niet logisch dezelfde CAO aan te houden? Immers RTL Group SA was, is en blijft ook in de misleidende uitleg van RTL Nederland de eigenaar…..
De mogelijke wens voor Blue Circle BV voor een eigen CAO kan niet anders betekenen dat de arbeidsvoorwaarden in de optiek van de leiding zal moeten versoberen. Zo is het in commerciële zin voor Blue Circle BV wellicht lastig om te werken met de intentieregel dat na één jaar tijdelijk dienstverband werknemers ofwel een onbepaalde tijd-contract ofwel ‘einde contract’ moeten krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *