Wordt Digitenne binnenkort KPN TV?

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers van KPN, heeft bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer een tip van de sluier opgelicht van de plannen voor ‘KPN TV’.

KPN TV moet als merknaam de combinatie symboliseren van de televisiediensten die het telecombedrijf via xDSL, DVB-T en DVB-C (kabel) wil aanbieden. Daarbij bestaat dienstverlening uit een digitaal basispakket, Video on Demand, ‘local PVR replay service’ en ‘on demand tv’.

KPN heeft bij 10 kabelaars – zoals eerder aangekondigd – om toegang verzocht op basis van de nieuwe telecomwet. Volgens woordvoerder Bram Oudhoorn zal die toegang zonder voorwaarden gegeven moeten worden op basis van een commerciĆ«le (tarief)afspraak; indien dit in september/oktober niet gerealiseerd is, stapt KPN naar de toezichthouder OPTA om dit af te dwingen.

Begin september – zo meldde KPN tegenover DutchMedia, zal KPN een vernieuwd concept voor Digitenne bekend maken die onderdeel zal zijn van de KPN TV strategie. KPN maakte tijdens haar presentatie bekend te werken aan een ‘triple play’ strategie waarbij klanten voordeel krijgen indien ze meer produkten bij KPN afnemen. Triple play staat voor telefonie (waaronder ook Voice over IP en mobiele telefonie), (digitale) televisie (waaronder ook video on demand-diensten), en internetdiensten.

Begin september zal ook duidelijk moeten worden of Digitenne operationeel als KPN-organisatie (met toestemming van de andere [groot]aandeelhouder(s)!) door zal gaan en of de merknaam Digitenne zal blijven of dat deze vervangen wordt door KPN TV.

Volgens de KPN-woordvoerder is het proces voor de aandelenvergroting voor KPN naar 40 % (evenals de vergroting van het Nozema-belang naar 40 %) nog afhankelijk van een aantal ‘technische zaken’. Volgens de woordvoerder gaat dit ‘gewoon door’ en is de effectuering zeer binnenkort te verwachten. Over de aandeeluitbreiding draagt minister Brinkhorst van Economische Zaken een verantwoording (in zijn rol als aandeelhouder van Nozema alsmede als toestemminggever vanuit de licentie). Hierover is met name vanuit de VVD Tweede Kamerfractie enige weerstand ontstaan, maar volgens Oudshoorn vormt dat geen probleem (meer).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *