NOS: beperkte internetuitzendingen…

De NOS zal tijdens de Olympische ZomerSpelen de komende 2,5 week het Radio 1-Journaal, Met Het Oog op Morgen, Langs de Lijn, het NOS-Journaal en het JeugdJournaal niet op internet beschikbaar stellen.

Alleen een aangepaste versie van het 20 uur NOS Journaal zal beschikbaar zijn. Volgens een verklaring van de NOS komt dit omdat niet gegarandeerd kan worden dat de verslaglegging van de Olympische Spelen binnen Nederland blijft waarvoor de NOS de rechten heeft. Alleen diegenen die via Planet, XS4ALL, Zonnet, Surfnet, Tiscali, Wanadoo, @Home en Speedlink internetten kunnen een live-stream van Radio 1 blijven beluisteren.

Een NOS-woordvoerster meldt overigens dat de NOS technisch niet in staat is om op basis van IP-nummers de content af te schermen voor buiten Nederland ‘woonachtigen’, ‘we zijn geen internet provider’ aldus de NOS die door deze opstelling contracten met providers moet afsluiten. Volgens een deskundige is dit wel degelijk mogelijk omdat IP-nummers veelal landgebonden.

Opvallend dat Nederlandstalige radio-uitzendingen blijkbaar een rechtentechnisch probleem vormen….toch handig voor niet in Nederland woonachtige Nederlandstaligen dat er Radio Nederland Wereldomroep bestaat die haar internetuitzendingen wèl kan continueren..!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *