RTL zit goed in Luxemburg!

De Christendemocrate Viviane Reding (CSV) wordt herbenoemd op de post ICT & media als EuroCommissaris. Deze post had Reding ook de afgelopen vijf jaar, zij het gecombineerd met educatie en cultuur. Reding is Luxemburgse en als zodanig de component binnen de Europese Commissie die ook gaat over de grootste mediagroep, RTL Group SA. Deze groep kreeg in 1995 een vijftien-jarige licentie van de Luxemburgse overheid voor haar zenders (waaronder RTL 4 en RTL 5) die beloofde geen directe concurrent een licentie te zullen verlenen. Daarnaast zetelt de regering met een commissaris zonder stemrecht ook in de Raad van Commissarissen van RTL Group. In Luxemburg heeft RTL met haar zenders een zeer dominante machtspositie, zowel in technische in (FM- en tv-frequenties) als in marktaandelen.

Reding moet als Eurocomissaris toezicht houden op de naleving van de Europese regelgeving. Uit eerder antwoord van de Luxemburgse staat heeft DutchMedia geconcludeerd dat controle op Luxemburgse zenders en naleving van de regelgeving matig en sumier plaats vindt. Het zal dan ook niet verwonderlijk zijn dat in de kwestie RTL 4/RTL 5 en hun Nederlanderschap dat een verlengd Eurocommissariaat van Reding nadelig zal werken voor Nederland. Per januari neemt Luxemburg bovendien het Europese voorzitterschap over van Nederland. Dat de Europese Commissie overuidelijke niet noodzakelijke U-bochtconstructies aan de kaak zal stellen is daarmee een redelijke utopie. Opvallend gegeven is dat de gewezen omstreden ex-voorzitter van de Europese Commissie en partijgenoot van Viviane Reding, Jacques Santer op 18 mei jl. benoemd is tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van CLT-Ufa SA, de holding van RTL Group SA waarop de licenties van o.a. RTL 4 en RTL 5 staan, terwijl CDA-er Onno Ruding in de Raad van Commissarissen van RTL Group zelf zetelt.

Zie ook DutchMedia verkrijgt opheldering uit Luxemburg/RTL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *