Overnameproces kan starten: Viva/The Box van MTV!

Het overnameproces van Viva Media AG inclusief het in Nederland actieve The Box kan starten. De Duitse Kommission zur Ermittlung der Konzentration im Medienbereich (KEK) heeft toestemming gegeven voor de overname van Viva Media AG door Viacom Holdings Germany LLC, een dochter van Viacom Inc. Enkele weken geleden gaf de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartelamt) ook toestemming voor de overname. Volgens KEK heeft MTV in Duitsland 1,54 % aan marktaandeel (totaal) en is daarbij geen bedreiging voor de markt. Toch erkent KEK dat MTV/Viacom met de overname in het segment muziektelevisie de grootste invloed krijgt, maar dat muziektelevisieprogramma’s ook op andere zenders te zien zijn.

Viacom zal – zoals eerder aangekondigd – met de effectuering 75,74 % van de aandelen in handen krijgen en daarmee de controle op Viva Media AG.

Opvallend is in het overnameproces dat Talpa Beheer BV, de holding van John H.H. de Mol volgens KEK enige maanden geleden circa 8 % van Viva Media AG op de beurs heeft gekocht. Opallend is dat de toezichthouder op mediaconcentraties van circa 8 % melding maakt terwijl Viva Media-woordvoerders in Duitse media spreken van 5,6 %.

MTV/Viacom wil bij de overname van Viva Media AG het bedrijf zo snel mogelijk van de beurs halen. Talpa Beheer BV heeft niet aangekondigd wat het met de aandelen Viva Media AG wenst. In de Duitse media zei John de Mol onlangs nog dat nog ‘open’ staat of deze weer actief wil worden met een eigen productiemaatschappij. Brainpool is onderdeel van het door MTV/Viacom overgenomen Viva Media AG en actief met populaire Duitse producties op o.a. Sat.1. Een denkbaar scenario is dat De Mol het bedrijf Brainpool wenst over te nemen in ruil voor zijn 8 %-belang. In principe is MTV Networks in Europa – behalve de voor MTV actieve produktie-units- niet actief met productiemaatschappijen in Europa; of De Mol Brainpool zal weten te verwerven hangt van Viacom af….

UPDATE: MTV Networks GmbH reageert met de mededeling dat de ‘Landesanstalt fur Medien Nordrhein-Westfalen (LfM) de beslissing van de KEK nog officieel moet ‘certificeren’. De verwachting is dat binnen enkele weken de overname geĆ«ffectueerd zal worden. Volgens een MTV-woordvoerder kan Viacom/MTV haar overname gewoon plegen ondanks de belangen van De Mol. De woordvoerder kon niet ingaan op mogelijke interesse van De Mol in Brainpool.

Zie ook het bericht naar aanleiding van de toestemming van de bundeskartellamt

En: het aankondigingsbericht tot overname

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *