Afbreken van films

Zendercoördinatoren, directeuren bij omroepverenigingen, Raad van Bestuur…..waarom hebben deze bestuurders die in het publieke omroepbestel behoren, bepaald dat films aan het einde abrupt mogen worden afgebroken?

Afgelopen avond midden in de nacht was op Nederland 1 de Italiaanse film Grazie di tutto te zien. Al jarenlang zijn niet-Engelstalige Europese films die niet aan het flitse Amerikaans stereotype imago voldoen, slechts bij uitzondering op de Nederlandse televisie te zien, en als ze wel te zien zijn, is dat in de ‘randen van de nacht’ bij een van de publieke zenders.
Als je een film vertoont, zegt de logica dat ook de aftiteling bij de film hoort. Een soort eerbetoon aan de makers, veelal met de aflopende muziek.

Maar nee ook bij de publieke zenders is vlak voor 02 uur ‘s nachts GEEN ruimte voor aftiteling. Enkele seconden na afloop van de film, vindt de NCRV het nodig om te melden dat ze mensen in hun waarde laat, nadat ze met eigen vormgeving een abrupt einde te maken aan de film. Een anticlimax. Makers van films laat de NCRV in ieder geval NIET in hun waarde door de film zo af te breken – net als bij commerciele zenders gebruikelijk is. Blijkbaar is – ook rond de klok van 02 uur op een zaterdagnacht de onnavolgbare commerciële gedachte aanwezig bij de publieke zenders om aftiteling achterwege te laten?

Misschien is het een goed idee om aftiteling bij televisieprogramma’s bij wet verplicht te stellen, voor zowel publieke als commerciële zenders, dan is de regel gelijk voor iedereen! Het toont daarbij ook het respect voor de makers van films, zodat deze niet – zoals nu soms het geval is – dit soort zaken contractueel moeten vastleggen, wat alleen bij uitzondering mogelijk blijkt. Tot die tijd zou de Raad van Bestuur van de NOS er wellicht verstandig aan doen hiertoe de uitzending van aftiteling weer te verplichten….

Om volledige films te zien op de Nederlandse televisie moet je ironisch genoeg bij een abonnee-zender zijn. Alleen zenders als Canal+ en CineNova tonen nog trouw aftiteling bij films en – uiteraard – publieke buitenlandse zenders met BBC 1 en BBC 2 als mooiste voorbeelden: logoloos, iets dat CineNova en Canal+ zelfs niet bieden….

DIT IS EEN COLUMN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *