Einde Irdeto1 op satelliet op 1 maart 2005

Canal Digitaal Satelliet (CDS) heeft aangekondigd per 1 maart 2005 te stoppen met het uitzenden in de Irdeto1-codering van het semi-gratis satelllietpakket. Irdeto-2 en Mediaguard 2 zullen als codering na 1 maart in gebruik blijven. De Irdeto-1 codering is sinds de start van digitale satelliet-televisie in Nederland in 1996 in gebruik. Het is onduidelijk hoeveel huishoudens op dit moment de Irdeto-1 smartcards nog gebruiken: schattingen lopen uiteen van 100.000 tot 160.000 huishoudens. De overige huishoudens gebruiken de Mediaguard2-codering en een klein gedeelte met betaald abonnement Irdeto2. Het gecodeerde semi-gratis satelliet-aanbod bestaat uit Nederland 1, 2, 3, RTL 4, RTL 5, SBS 6, Net 5, Veronica/Fox Kids, TMF, Radio 2, 3FM en 4.

CDS wil pas eind dit jaar aankondigen welk aanbod gedaan zal worden voor de Irdeto1 kijkers en laat in het midden of daar kosten voor kijkers mee gemoeid zullen zijn. Het overgangsproces tot uitfasering van Irdeto1 zal in januari en februari 2005 plaats vinden. Volgens operationeel CDS-directeur Kees Färber is er zeer bewust voor gekozen om nu de datum van 1 maart 2005 bekend te maken omdat zo voorkomen wordt dat er nog langer ontvangers met illegale oplossingen worden aangeboden aan consumenten. Het aanbieden van een aanbod voor de bestaande Irdeto-1 base is volgens Färber afhankelijk van allerlei partners, waardoor dit nog niet uitgekristaliseerd is.

CDS is een van de laatste satellietoperators in de wereld die nog gebruik van de door piraterij en hacking veel geplaagde Irdeto-1 codering. Circa twee jaar geleden werd om soorteglijke redenen van piraterij Mediaguard1 omgeschakeld naar Mediaguard2. Daarbij werden de Mediaguard-satelliethuishoudens kosteloos voorzien van een nieuwe smartcard. In totaal zijn er meer dan 581.000 satelliethuishoudens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *