X-Zone stopt ermee: vervanging Spice Platinum

Canal+ Entertainment Holland BV stopt per 1 november met de erotische zender X-Zone. Deze zender wordt als betaaltelevisieoptie (van 22 tot 06 uur) via satelliet aangeboden via Canal Digitaal Satelliet (CDS) en voor ‘business-to-business’ horecagelegenheden (24 uur per dag).

De nieuwe eigenaren van Canal+/Canal Digitaal Satelliet zien geen mogelijkheden om X-Zone succesvol in het concurrentieveld van erotische zenders te opereren. De zender wordt ook aangeboden via Telenet/Canal+ Vlaanderen en vanuit Brussel uitgezonden met een Nederlandse uitzendlicentie waarbij volgens operationeel CDS-directeur Kees Färber ook rekening gehouden werd met de Vlaamse wensen. Volgens Färber ‘sluit de vervangende zender Spice Platinum beter aan’ bij de ‘de Nederlandse markt’ met een meer ‘internationaal aanbod’. Spice Platinum is een kanaal dat in handen is van Playboy TV International en dankzij de liberale Nederlandse regelgeving opereert met een Nederlandse uitzendlicentie als een pan-Europees kanaal.

Greenfield Capital Partners en Airbridge Holding namen het betaaltelevisiebedrijf per 1 september over. X-Zone startte begin oktober 2000 met haar uitzendingen en omvat vooral erotische films die in dezelfde lijn liggen als bij Canal+ premium ‘s nachts worden uitgezonden.

Voor de bestaande X-Zone abonnees bij CDS zal Spice Platinum de plek innemen van X-Zone. Daarbij zal de zender per 1 november 24 uur per dag te zien zijn. Volgens Färber was het op uitdrukkelijke wens van Canal+ te Parijs dat X-Zone niet 24 uur per dag beschikbaar was. Voor Spice Platinum geldt dat kindersloten bestaan opdat kinderen de zender niet ongewenst te zien krijgen. De minimumprijs voor het erotische aanbod (19,95 euro per maand inclusief basisabonnement) blijft gelijk. Over de soms extremere content die Spice Platinum ten opzichte van X-Zone uitzendt, stelt Färber dat ‘dit meegenomen wordt en gekeken hoe dit in de markt valt’. Overigens is Spice Platinum via Digitenne/KPN voor een veel lagere prijs beschikbaar, terwijl via de kabel – net als bij CDS een hogere prijs gevraagd wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *