KRO/NOS/Volkskrant/VVD Polemiek!?

Een vrij heftige polemiek is ontstaan tussen de KRO, de Volkskrant, de NOS en de VVD. Maud Effting zette met het artikel onder de naam ‘KRO wil van commerciëlen zendtijd kopen’ de toon door te stellen alsof de Katholieke Radio Omroep volgend jaar zendtijd zal inkopen bij RTL of SBS ‘als de omroep binnen het bestel onvoldoende aan zijn trekken komt’.

Op de weblog van mediadirecteur Ton Verlind waarnaar de KRO-persvoorlichting officieel verwijst, stelt Verlind dat ‘het nieuws zeer is gecondenseerd en voorzien van sterke eigen accenten weergegeven.’

Daarbij nuanceert Verlind zijn uitspraak door te schrijven dat ‘waar het niet mogelijk is de missie van de KRO-organisatie ten volle binnen de huidige radio- en tv-zenders waar te maken, naar andere mogelijkheden gezocht zou moeten worden. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan het benutten van internet (themakanalen). En ultiem zou het OOK kunnen dat de Vereniging KRO zendtijd koopt, gesteld dat de KRO een belangrijke taak binnen het bestel niet kan uitvoeren.’ Daarnaast stelt Verlind dat in de eerste helft van 2005 voor de KRO concepten zal ontwikkelen waarin vanuit haar ‘maatschappelijke opdracht’ inhoud wordt gegeven aan haar ‘missie’, waarbij programma’s zo ontwikkeld worden dat ze passen ‘binnen de doelstellingen, kwaliteitsnormen en publieksgroepen van Nederland 1 en de radiozenders.’ Daarnaast stelt Verlind dat ‘als het nodig is’ het moet kunnen om in het belang van de ambitie ‘onorthodoxe middelen te gebruiken’.

Op basis van het in de optiek van de KRO-mediadirecteur ‘zeer gecondenseerde’ artikel, heeft woordvoerder Jeroen Wassenberg namens de Raad van Bestuur van de NOS gereageerd met de mededeling dat uitzenden via commerciële omroepen voor publieke omroepverenigingen ‘formeel niet kan’, het een ‘schril licht werpt op de erkenningsaanvraag’ die de KRO heeft gedaan voor verlenging van haar erkenning en tevens een loyaliteitsvraag neerlegt. Ook constateert Wassenberg dat het met deze soort berichtgeving zou lijken alsof het ‘chaos’ is, terwijl dat niet het geval is.

VVD-kamerlid Fadime Örgü heeft op basis van het door Verlind bestreden Volkskrant-artikel kamervragen gesteld en zei ‘blij verrast’ te zijn dat de KRO zonder overheidsfinanciering ‘kwaliteitsprogramma’s’ kan uitzenden. Örgü vraagt de staatssecretaris van OC&W in kaart te brengen hoe de geldstromen van de KRO lopen en vraagt zich daarbij af of deze voldoen aan de ‘Europese Transparantierichtlijn’ en inzicht in het eigen vermogen van de KRO. De VVD-mediawoordvoerster stelt verder dat als de KRO bij derden zou uitzenden, de financiering van de KRO omlaag kan als zou blijken dat met eigen middelen programma’s kan uitzenden ‘die de missie van de KRO raken’. Tevens vraagt Örgü zich af of er uberhaupt controle mogelijk is vanuit Nederland indien de KRO bij bijv. RTL 4 of RTL 5 (Luxemburgse zenders) haar programma’s zou uitzenden, gezien hun niet-Nederlandse status én wordt gevraagd of de individuele programmareserves voor omroepverenigingen ‘een indicatie vormen van overcompensatie van de openbare dienst en dus als eerste in aanmerking komen voor terugbetaling aan de staat’ in het kader van uitspraken van Eurocommissaris Monti. De KRO en de NOS wilden vooralsnog niet reageren op de vragen van de VVD. De polemiek in de publieke opinie is echter wèl hevig van start gegaan!….

Het Volkskrant/Maud Effting artikel is door hierop te klikken te lezen (registratie benodigd!)
De weblog van Ton Verlind is te lezen door hierop te klikken
De vragen van Fadime Örgü zijn te lezen door hierop te klikken


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *