VRT-RVi wordt opgeheven….

De VRT stopt per 26 maart met haar internationale radio-omroep Radio Vlaanderen internationaal (VRT-RVi). De voorganger van VRT-RVi ging in mei 1934 officieel van start en werd in 1992 omgedoopt in de huidige omroepnaam. VRT-RVi zendt uit op de middengolf (1512 kHz), kortegolf en satelliet (Astra 1 en Hotbird met twee zenders: RVi 1 en RVi 2).

De omroep produceert dagelijks uitzendingen in het Engels, Frans en Duits naast Nederlandstalige uitzendingen. De VRT kondigde aan dat de kortegolfuitzendingen per maart 2005 alleen nog voor Zuid-Europa zullen voortbestaan. VRT-RVi zal vanaf dan onder de naam VRT-Internationaal voortbestaan om ‘grotendeels’ overnames van de reguliere VRT-netten (VRT Radio 1, VRT Radio 2, VRT Klara, VRT Studio Brussel en VRT Radio Donna) uit te zenden. De VRT gaat voor internationale doeleinden op internet wel tekstuele samenvattingen in het Engels, Frans en Duits brengen van het Vlaamse nieuws. VRT-RVi heeft zich altijd opgesteld als ‘kleine’ wereldomroep, en speelt in de wereld een kleine rol van betekenis in tegenstelling tot het te Hilversum gevestigde Radio Nederland
Wereldomroep. Met het einde van de (eigen) VRT-RVi-uitzendingen volgt de VRT de tendens die al eerder door internationale radio-omroepen als de Franstalig Belgische RTBF, ORF en SSR SRG Idée Suisse zijn ingezet. Bij deze omroepen zijn ook de internationale uitzendingen vervangen door de nationale uitzendingen op satelliet al dan niet aangevuld met kortegolf.

Meer informatie is te vinden in het schrijven van VRT-RVi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *