Voormalig Rai-voorzitter kandidaat kamerlid!?

Roberto Zaccaria, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de Italiaanse publieke omroep Rai (tot 2002) en voormalig vice-voorzitter van de Europese organisatie van publieke omroepen EBU, is kandidaat-kamerlid voor vrijgevallen leden van de Italiaanse Tweede Kamer komende zondag. In bepaalde regio’s in Italië zijn daartoe extra verkiezingen. Zaccaria is kandidaat voor de centrumlinkse ‘Ulivo’ coalitie in het district Milaan.

In Italië stapten al eerder Lili Gruber over als nieuwslezeres van het journaal TG 1 (van Rai Uno) om verkozen te worden als Europarlementariër, net als ex-Rai Due presentator Michele Santoro die (vermoedelijk) vanwege zijn kritische utizendingen van het scherm is gehaald zodra het Rai-bestuur waar Zaccaria deel van uitmaakte terugtrad. Zowel Santoro, Gruber als Zaccaria zijn lid van Ulivo waar de scheidend voorzitter van de Eurocommissarissen, Romano Prodi de oprichter van is. De verwachting is dat Prodi na 1 november zich volledig zal wijden aan een nieuw leiderschap van Ulivo als tegenwicht voor Berlusconi’s Casa della Libertà (huis van de vrijheden)

In Nederland is minister-president Balkenende het meest voor de hand liggende voorbeeld die als ex-vice voorzitter van de NCRV het ver heeft geschopt in de politiek. Meestal is in Nederland de weg omgekeerd: oud-politici vinden bestuursfuncties te Hilversum, zoals bijv. het afgelopen jaar nog de benoeming van oud-D66 minister Roger van Boxtel (voorzitter NPS, lid Raad van Toezicht NOS) en Gerrit Jan Wolffensperger (oud-fractievoorzitter D66 en tot 2003 voorzitter Raad van Bestuur NOS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *