Einde oefening Canal+ Belgique: Be TV!

Na meer dan 15 jaar is de merknaam Canal+ verdwenen uit Franstalig België. Het moet de mannen van Canal+ France van het eerste uur, André Rousselet, Pierre Lescure en Marc Tessier (thans baas van de publieke Franse omroep France Télévisions) met weemoed vervullen dat juist aan de vooravond van de twintigste verjaardag van ontstaan van Canal+ in Frankrijk (op 4 november 1984) het voor de allereerste vestiging buiten Frankrijk het einde oefening is voor het merk Canal+. Een beetje Franse televisietrots verdwijnt daarmee buiten Frankrijk, juist in het taalgebied waar ook Frans wordt gesproken, ook al blijft een aantal Canal+-France programma’s wel via de zender Be 1 te zien….

Brussel, Wallonië en Luxemburg kennen met ingang van vandaag Be TV met de zenders Be 1 (opvolger hoofdzender Canal+ Belgique), Be 1+1, Be Ciné 1, Be Ciné 2, Be Sport 1 en Be Sport 2. Een en ander is het gevolg van de verkoop van de Canal+-activiteiten buiten Frankrijk. De betaaltelevisie-omroep te Franstalig België was al sinds eind vorig jaar niet meer in handen van Canal+. Een consortium van directeur Daniel Weekers (die in 1989 ook al aan de wieg stond van Canal+ Belgique zowel als aandeelhouder als directeur), kabelaars en de Waalse investeringsmaatschappij zijn de eigenaren van Be TV. Ook het Nederlandse Canal+ en Canal Digitaal Satelliet alsmede Canal+ Vlaanderen zoeken op termijn andere namen, aangezien deze allen niet meer onder de Canal+ Groep/Vivendi Universal vallen en op termijn het naamrecht ‘Canal+’ daartoe terugvalt. Het Poolse Canal+ is nog de enige niet-Franse preium-zenderactiviteit van Canal+/Vivendi Universal dat nog niet verkocht is en voor de meerderheid in bezit is van de Franse groep.

Zie ook de website van Be TV en dit eerder geschreven bericht.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *