Digitenne in 2003: 17,67 miljoen euro op. verlies?

Digitenne Holding BV draaide in 2003 een operationeel verlies van 17,67 miljoen euro, zo schat DutchMedia in op basis van een gemaakt berekening naar aanleiding van het Nozema-jaarverslag. Onduidelijk is hoeveel omzet en netto verlies het digitale etherpakket draaide in 2003.

Voor het digitale betaal-pakket via de ether heeft Nozema NV eveneens een ‘voorziening’ moeten treffen ‘op de aan Digitenne verstrekte leningen’ ter waarde van 6,3 miljoen euro, aldus Nozema NV.

Alhoewel Digitenne Holding BV voor 60 % uit bedrijven bestaat die (voor meerderheid) in bezit van de staat zijn, heeft het bedrijf nooit openheid over haar cijfers willen geven. Nozema NV rapporteerde overigens verder in haar jaarverslag dat het garant staat met een operationele lease-overeenkomst voor Digitenne ter waarde van 243.000. Een extra converteerbare geldlening van Nozema NV ging op 15 februari 2004 van start ten bedrage van 5,3 miljoen euro ter aanvulling op een andere converteerbare geldlening van 13,4 miljoen euro die ‘onder voorwaarden’ omgewisseld kunnen worden in aandelen Digitenne Holding BV; daarmee heeft de staats-NV Nozema (overigens met afgegeven toestemming van de verantwoordelijk minister van Economische Zaken) zo’n 25,1 miljoen euro aan Digitenne Holding BV – al dan niet in leenvorm – verstrekt de afgelopen periode.

Dankzij een overeenkomst tussen Digitenne en Koninklijke KPN NV genereert Digitenne sinds kort naast haar circa 46.000 abonnees extra omzetstromen aangezien het een ‘groothandelscontract’ met KPN sloot waardoor haar toekomst financieel zekerder is en KPN het DVB-T pakket van Digitenne ook onder de KPN-vlag verkoopt. Onduidelijk is waarom een aangekondigde uitbreiding van het belang in Digitenne Holding door Koninklijke KPN NV en Nozema NV tot elk 40 % (ten komste van het NOB Holding NV) uitblijft. Nozema NV bezit 30 % van Digitenne dat op 23 april met haar uitzendingen startte en inmiddels in de gehele Randstad beschikbaar is.

Komende woensdagavond zal naar verwachting minister Zalm als interim minister Economische Zaken in de Tweede Kamer zowel in een besloten als openbaar deel van een algemeen overleg over de kwestie Digitenne in relatie met de splitingsvoorstellen van Nozema NV spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *