Colorful Radio: (tijdelijk) einde oefening zondag

Het radiostation Colorful Radio stopt komende zondag haar uitzendingen op de kabel en satelliet. Daarmee geeft de NOS gehoor aan de uitspraak van de rechter die verordeneerde dat het radiostation moet stoppen. Colorful Radio gaat nog wel door met haar uitzendingen op internet ‘tot het moment waarop het vonnis in hoger beroep is verworpen of nieuwe regelgeving een feit is’, aldus een verklaring.

De NOS wil met kabelexploitanten overleggen over een ‘moratorium’, aldus woordvoerder Jeroen Wassenberg. Daarmee wil de NOS de kabelplek voor Colorful Radio gereserveerd houden. De Raad van Bestuur van de NOS stelt in een verklaring dat ‘de inhoudelijke en maatschappelijke betekenis van deze zender noodgedwongen ondergeschikt is geraakt’. De NVCR (Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio) stelde in haar procedures juist dat hetgeen Colorful Radio brengt, op de hoofdtaakzenders (Radio 1-2-3FM-4-747AM) dient te geschieden. De NOS verwijst overigens ook naar de steun van staatssecretaris Medy van der Laan (D66) die een Commissariaatsbesluit over Colorful Radio eerder dit jaar schorste. Naar verluid heeft de staatssecretaris zich intensief met de kwestie Colorful Radio bezig gehouden door o.a. in gesprek te gaan met het Commissariaat voor de Media. Een bij het Commissariaat voor de Media ingediend aangepaste aanvraag voor de nevenactiviteit Colorful Radio werd eerder deze week ingetrokken.

Met spoedappèl bij de rechtbank en aangepaste wetgeving hoopt de NOS op termijn alsnog Colorful Radio weer op de kabel en satelliet te kunnen uitzenden.

REACTIE FUN X

FunX-directeur Willem Stegeman zegt in een reactie dat deze bij de NOS kenbaar heeft gemaakt dat FunX de kabeldistributie had willen overnemen. FunX mag als nevenactiviteit van vier lokale publieke omroepen uit de vier grote steden in de Randstad sinds afgelopen zomer dankzij een wetswijziging ook buiten haar eigen verzorgingsgebied uitzenden. Stegeman geeft aan het van belang te vinden dat de frequentie op kabel & satelliet in handen blijft van het publieke domein. FunX heeft overigens circa één maand geleden 40 kabelaars en programmaraden aangeschreven met een verzoek tot distributie.

Van der Laan pleit voor landelijke distributie FunX

Staatssecretaris Medy van der Laan ondersteunt de gedachte tot landelijke distributie van FunX: ‘Dit is een voorbeeld dat landelijk zijn waarde kan bewijzen. [..]’Het staat FunX uiteraard vrij om buiten de primaire verzorgingsgebieden [..] om distributie te verzoeken bij kabelexploitanten. De Raad van Cultuur heeft in haar adviezen deze taakstelling en werkwijze van FunX ook herkend en heeft bij herhaling bevestigd dat deze ambitie een landelijk draagvlak dient te krijgen’

Radio 538 stelt in een reactie dat deze ‘natuurlijk graag’ het kabelpakket van Colorful Radio zou willen overnemen voor haar tweede radiostation Juize FM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *