SBS denkt na over stappen tegen TIEN

SBS Broadcasting BV denkt na over te zetten stappen tegen de naam van de nieuwe tv-zender van Talpa, Tien. Dit stelt Eric Eljon, directeur communicatie voor SBS Broadcasting BV tegenover DutchMedia. SBS Broadcasting BV heeft dankzij haar 50 % belang in TV10 BV volgens eigen zeggen de beschikking en registratie over de merknaam TV 10. TV10 BV is de BV die in handen is van SBS Broadcasting BV en Jetix Europe die voor Veronica & Jetix gebruikt wordt. SBS Broadcasting kondigde aan met een digitale themazender te komen die op 1 september aankomende zal starten onder de naam TV 10. De zender zal de thematiek van showbizz, entertainment, televisie en theater behandelen. Jetix Europe heeft overigens geen betrokkenheid bij de tv-zender TV 10. Basis voor TV 10 is volgens de SBS-woordvoerder anderhalf uur aan shownieuws per dag dat op SBS 6 wordt uitgezonden. Afhankelijk van het tempo van de digitalisering en de distributie zal na verloop van tijd de programmering van de zender uitbreiding krijgen. Voor TV 10 zijn nog geen distributiecontracten gesloten; wel stelt SBS in gesprek te zijn met distributiebedrijven. Eerder dit jaar meldde SBS soortgelijke ontwikkelingen voor drie andere later dit jaar te lanceren themazenders (Veronica Vibes, Klussen&Wonen en I Love…).

TV 10 bestond overigens eind jaren 90 onder eigendom van resp. Saban en News Corp en was oorspronkelijk in 1989 de naam van het nooit gestarte en voor Nederland verboden tv-initiatief van Joop van den Ende. SBS Broadcasting BV stelt verder dat de naam van de extra themazender ook zo zou worden vergeven als Talpa een andere naam had gekozen en ontkent het verband.
Talpa-woordvoerder Thomas Notermans meldt desgevraagd dat met de actie van SBS Broadcasting BV de kijker in ‘verwarring’ kan worden gebracht, ook al gaat het hier om een digitale themazender en is Tien een generalistische zender. Volgens Notermans bewijst SBS de kijker hiermee geen dienst en lijkt het op ‘Italiaanse toestanden’ (verwijzend naar Italie alwaar bepaalde zenders sterk op elkaar lijkende zendernamen gebruiken).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *