De Gasperi….op de Nederlandse buis?

Sommigen vinden dat de geschiedenis van Europa slecht wordt onderwezen. Wat weet de gemiddelde Nederlander van mensen als Spaak, Adenauer, De Gaulle en…De Gasperi?
Het waren allemaal zeer belangrijke na-oorlogse politieke leiders die de basis hebben gelegd voor een Europa zoals we dat vandaag kennen.

Afgelopen twee avonden heeft de Rai de in eigen beheer (Rai Fiction) gemaakte televisiefilm uitgezonden over het leven van Alcide De Gasperi met als ondertitel ‘L’uomo della Speranza’ (de maan van de hoop). De Gasperi was de naoorlogse premier die als antifascist en anti-communist Italië van monarchie naar de republiek leidde en haar – samen met andere politieke leiders van destijds – de democratie teruggaf. De rol van de kerk en het communisme in Italië wordt daarbij in de historische context geplaatst.

De televisiefilm toont het leven van De Gasperi gedurende de pre-Musollini-tijd, de opkomst van het fascisme, de afschaffing van democratie in de jaren 20, het intreden van de rassenwetten in 1938, het gedeelde Italië (van 1943 tot 1945 de Repubblica di Salo onder de Nazi’s in Noord/centraal Italië) alsmede de strijd voor een nieuw Italië, zonder monarchie, maar met als uitgangspunt democratie en vrijheid. De film is enigszins geromantiseerd, maar laat zien hoe Italië omging met haar geschiedenis en vanuit een politieke dimensie, met oog voor de verhoudingen, maar laat ook zien hoe De Gasperri relevant voor Italië en Europa is geweest. De productie is tot stand gekomen op basis van een biografie over Alcide de Gasperi, gemaakt door de dochter van De Gasperi

Kenmerkend is dat de film door de publieke omroep Rai is geproduceerd in een tijd dat de rechtse regering Berlusconi (Forza Italia) samen met de postfascisten (Aleanza Nazionale) en extreem rechts (Lega Nord) de greep op de Rai heeft. Enige commotie ontstond toen besloten werd de uitzending van het tweede deel te verplaatsen naar de avond waarop Milan en PSV speelde. Berlusconi is op deze wijze in ieder geval ervan verzekerd geweest dat de meeste mensen de afgelopen avond het tweede deel gemist hebben. AC Milan – de voetbalclub die in eigendom is van Berlusconi’s Fininvest, speelde tegen PSV (en won); in Italie te zien via Canale 5 (een deelneming van Fininvest).

Ondergetekende is benieuwd of een Nederlandse (publieke?) omroep geinteresseerd zal zijn deze zeer interessante fictieproduktie op de Nederlandse buis te brengen – al dan niet gelardeerd met een discussie. 25 april is overigens in Italië de dag van de herdenking en bevrijding – een nationale feestdag.

Meer informatie op de site van Rai Fiction (in het Italiaans)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *