RTL/Oerlemans propaganda viert hoogtij?

COMMENTAAR – RTL 4 en RTL 5 hebben de afgelopen avond samen met Reinout Oerlemans’ bedrijf Eyeworks een duidelijke propagandashow opgevoerd om vooral het JA geluid voor het Europese Grondwet-referendum de boventoon te laten voeren. Op zeer pijnlijke wijze was waarneembaar hoe Oerlemans continu de NEE-geluiden van bijvoorbeeld Harry van Bommel (SP) en Mat Herben (LFP) afkapte op het moment dat deze uitspraken van JA-stemmers wilde balanceren. Aanhet einde van het programma ontnam Reinout Oerlemans advocaat Theo Hiddema op een zeer brutale wijze het woord nadat Hiddema de formule en de wijze waarop Oerlemans het programma als ongebalanceerd met onjuiste stellingen te berde bracht en ter discussie stelde. Was het toeval dat bij een woordvoerster van een NEE-organisatie de microfoon spontaan niet werkte op een bepaald moment? Was het toeval dat Oerlemans de mening niet accepteerde dat de ‘officiĆ«le’ stemwijzer ter discussie gebracht wordt? Achteraf bezien was het logischer geweest als uit een vorm van protest de aanwezige NEE-vertegenwoordigers gezamenlijk op waren gestapt.

Alhoewel RTL Nederland te voren in de Volkskrant verklaarde dat de show ‘geen propaganda’ zou zijn en dat de in Luxemburg zetelende zenders in wilde spelen op verwarring, duidelijkheid wilde geven en vooral ‘geen stemadvies’ werd pal na afloop van het programma duidelijk wat de achtergrond was van de uitzending. Het programma werd vooral gesponsord en ‘mede mogelijk gemaakt’ door instellingen die VOOR de grondwet zijn, zoals het MHP, FNV, CNV alsmede Europese instellingen en de Nederlandse regering. Ik ben benieuwd wat producent/presentator Reinout Oerlemans, RTL-programmadirecteur Leo van der Goot en algemeen RTL Nederland-directeur Fons van Westerloo woensdag stemmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *