L1 en SES Astra tekenen: L1 per 1 juli op Astra1

De regionale publieke Limburgse omroep L1 heeft een overeenkomst gesloten met SES Astra voor de digitale free-to-air uitzending van L1 op satelliet. Dit hebben L1 en SES Astra aan DutchMedia bevestigd. L1 zal op 1 juli aankomende definitief met haar free-to-air uitzendingen starten op de Astra 1H, 12.610 GHz V Symb.Rate 22.000 FEC 5/6. Op dezelfde transponder zenden de Franstalig Belgische zender RTBF Sat, de Franstalige internationale zender TV 5 Europe en het in Nederland gevestigde RaceWorld eveneens uit. Ook L1 Text en L1 Radio zullen op satelliet uitzenden.

De technische start wordt half juni verwacht als met testuitzendingen wordt gestart. Op 20 mei werd duidelijk dat L1 middelen had vrijgemaakt voor de satellietuitzendingen. L1-directeur Harro Coumans zei toen desgevraagd tegenover DutchMedia dat voor de middellange termijn middelen voorhanden zijn om op basis van de in 2004 voorliggende voorstellen van SES Astra satellietuitzendingen te financieren, ook al is Coumans principieel van mening dat de overheid voor de satellietuitzending als onderdeel van de 100% dekking zorg behoort te dragen. L1 maakte in 2004 een netto-winst van 836.519 euro; waarbij voor het eerst dividend aan aandeelhouders zal worden uitgekeerd. Naast het bereiken van niet via de kabel kijkende Limburgers, kan L1 met de satellietuitzending ook satellietkijkende niet-Limburgers in Nederland en de rest van Europa bereiken. Met name de buurregio’s van Limburg vindt L1 daarbij relevant.

L1 is de eerste Nederlandse regionale publieke omroep die definitief op satellliet uit zal zenden. Het contract is voor een termijn van vier jaar afgesloten. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk dat een regionale publieke omroep in heel Europa (inclusief overige Nederlandse regio’s buiten Limburg) vrij ontvangen kan worden. (BERICHT BIJGEWERKT 13:00 uur!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *