Eredivisie toch gratis bij publieke omroep BVN

De samenvattingen van de Eredivisie-voetbalwedstrijden blijven op zondagavond komend seizoen te zien bij de internationale publieke omroep BVN-TV. BVN-TV heeft in tegenstelling tot de binnenlandse publieke omroep NOS voor het komend seizoen de uitzendrechten voor de samenvattingen ten behoeve van niet in Nederland woonachtige Nederlandstaligen in de wereld. Doordat NOS Studio Sport is gestopt met de samenvattingen van het eredivisievoetbal moest BVN-TV op zoek naar een andere leverancier van de beelden. Hiertoe heeft de zender een overeenkomst gesloten met Eyeworks Sports (WK Produkties). Volgens programmaleider Pieter Landman was het voor BVN de afgelopen tijd de meestgestelde vraag of de samenvattingen van het eredivisievoetbal op de internationale publieke zender zouden blijven. BVN-TV wordt met uitzondering van Zuid-Afrika bijna wereldwijd ongecodeerd uitgezonden via satelliet. Volgens Landman verkrijgt BVN-TV de samenvatbeelden van Eyeworks Sports vergeleken met hetgeen Talpa heeft neergelegd voor het voetbal voor een ‘symbolisch’ bedrag. Marie Carmen Ouden Dijk zal de presentatie van het sportprogramma dat elke zondag om 22 uur 60 minuten lang zal worden uitgezonden, op zich nemen. De BVN-TV uitzending is zonder reclame-onderbrekingen. Landman benadrukt tegenover DutchMedia dat zijn zender zich niet richt op Nederland en wijst op bijv. de Nederlandse Antillen en Aruba waar kijkers zeer blij zijn met deze uitzendingen. Toch is BVN-TV voor de circa 600.000 Nederlandse satelliethuishoudens dankzij de ongecodeerde uitzendingen altijd gratis te ontvangen. Talpa TV die de binnenlandse uitzendrechten heeft, zendt om 19 uur de zondag-samenvattingen uit, en daarnaast biedt het elke zaterdagavond samenvattingen alsmede andere voetbaluitzendingen. Talpa TV is via satelliet alleen via het betaalde themazenderpakket ‘basispakket’ (7,45 euro per maand) via Canal Digitaal Satelliet beschikbaar op satelliet.

BVN-TV bekijkt nog de mogelijkheden om ook het Belgische voetbal uit te zenden. Aangezien BVN-partner VRT de samenvatrechten heeft verkregen en de komende weken onder de naam ‘Studio 1’ daarmee start, wil BVN in navolging van RTBF Sat deze uitzendingen ook op satelliet voor Nederlandstalig-geinteresseerden buiten BelgiĆ« uitzenden. De Franstalig Belgische internationale publieke zender RTBF Sat heeft al aangekondigd de samenvattingen – net als afgelopen seizoenen – uit te zenden op haar kanaal via de Astra 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *