Berlusconi wijzigt mediaregels weer (voor hemzelf)

De regering Berlusconi heeft opnieuw de regels gewijzigd in het belang van de onderneming Mediaset waar de Italiaanse premier zelf de grootste aandeelhouder is. Pay-per-view uitzendingen zijn in Italië voortaan een individuele tegen betaling beschikbaar zijnde dienst. Dit terwijl het Europees Hof van Justitie het Nederlandse Commissariaat voor de Media nog niet zo lang geleden gelijk gaf in het oordeel dat pay-per-view uitzendingen (juridisch) als televisie-uitzendingen moeten worden beschouwd volgens de EU-televisierichtlijn omdat programma’s in een normale volgorde worden uitgezonden op een (technisch) tv-kanaal.

Met eenzelfde logica oordeelde de Italiaanse toezichthouder AGCOM, maar zo niet de regering Berlusconi die – gesteund door een parlementaire meerderheid – middels de vaststelling van een uitwerking van definities pay-per-view niet langer als televisie-uitzendingen ziet. Daarmee kan Mediaset, veruit de grootste commerciële televisie-onderneming vooralsnog rustig voort met de uitbouw van haar pay-per-view aanbod via de digitale ether (DVB-T), oftewel miljoenen euro’s aan extra omzet gegeneren. De Italiaanse mediawet die de Berlusconi-meerderheid vorig jaar na een tweede behandeling in het parlement van kracht kon laten worden, vrijwaarde Mediaset van nagenoeg elke mededingingsrechterlijke limieten. Wèl was opgenomen dat niemand meer dan 20 % van het totaal aantal analoog en digitaal in de ether uitgezonden nationale televisiestations mag bezitten. Het is duidelijk dat Mediaset nu al onwettig handelt; de problemen zijn echter van de baan door de steeds uitgebreider wordende succesvolle pay-per-view uitzendingen (Mediaset Premium) niet langer als televisie-uitzendingen te beschouwen. Enige tijd geleden startte Mediaset in navolging van live Serie A voetbal ook met andere pay-per-view uitzendingen waaronder films en evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *