Programmar. Maastricht/Eijsden bezorgd over Essent

Programmaraad Maastricht/Eijsden bezorgd over Essent Kabelcom

De programmaraad voor Maastricht en Eijsden is bezorgd over de integratie van het kabeldeel van Nutsbedrijven Maastricht bij Essent Kabelcom. Eerder dit jaar sloten de gemeente Maastricht en Essent NV een contract waarin is opgenomen dat Essent NV tot versnelde integratie van Nutsbedrijven Maastricht kan overgaan in plaats van het eerder voorgenomen jaartal 2007. Essent NV was al meerderheidsaandeelhouder in Nutsbedrijven Maastricht, maar liet tot deze zomer de bedrijfsvoering als gevolg van onderlinge afspraken over aan Nutsbedrijven Maastricht.

Raoul Spronken, voorzitter a.i. van de programmaraad Maastricht/Eijsden zegt informatie te hebben verkregen dat er op duidt dat het Maastrichtse aanbod gelijk zal worden geschakeld rond 1 oktober met de rest van Limburg waarbij het tarief zal worden verhoogd naar het uniforme Essent Kabelcom-tarief van 14,95 euro per maand (nu nog 12,61 euro). Overigens zijn kabel-internetabonnementen tot nader order niet mogelijk in Maastricht/Eijsden in afwachting van de koppeling met Essent’s @Home-diensten.

De koppeling betekent weliswaar een forse uitbreiding van het radio-aanbod (Maastricht/Eijsden heeft met 26 radiostations een zeer karig kabelradio-aanbod), maar betekent ook waarschijnlijk het verdwijnen van zenders als TVE Internacional, Cartoon Network en RTBF-La Une. RTL Television die bij Essent Kabelcom in Limburg na protesten per begin 2006 terug zal keren, zal naar verwachting wel in Maastricht/Eijsden te zien blijven via de kabel.

De zegsman van de programmaraad zegt dat het niet per se om de eigen positie gaat; de zittingstermijn zou volgend jaar oktober verlopen. “We willen opkomen voor rechten van burgers. Wij vinden voor deze regio de Euregio (Maas-Rhein) belangrijk, vandaar een bewuste keuze voor bijvoorbeeld RTBF-La Une.”, aldus Raoul Spronken. Uit het advies blijkt eveneens dat in het radio-aanbod de Franse cultuur-radio zender France Culture, de Franstalig Belgische cultuurzender RTBF Musiq3, de Spaanse zender TVE Internacional en het venster Aken (Aachen) van WDR Fernsehen afwijkingen zijn ten opzichte van keuzes die de programmaraad van Essent voor het grootste
deel van Limburg heeft gemaakt. Bij de verschillen van de programmaraden gaat het niet per se om de best bekeken zenders, maar deze kleinere zenders zijn voor Maastricht essentieel, aldus Spronken en maken daarmee het Maastrichtse verschil.

“Ik pleit voor een opsplitsing van de programmaraad van Limburg. Noord-Brabant heeft vier programmaraden”, aldus Spronken. Naast de vier programmaraden van Essent Kabelcom zijn nog eens aparte programmaraden voor de Casema- en UPC-gebieden in Noord-Brabant actief. Een opsplitsing in de verschillende Limburgse regio’s met in ieder geval een Zuidlimburgse programmaaraad ziet de programmaraadsvoorman als logisch gezien de culturele, historische en maatschappelijke specifieke situatie in Limburg. De aansturing van de Essent-programmaraad Limburg vindt overigens plaats vanuit Groningen waar ook het hoofdkantoor van Essent Kabelcom gevestigd is. Spronken zegt zich moeilijk te kunnen voorstellen dat vanuit zo’n grote afstand deze zich voldoende kan inleven in de eigenheid en culturele waarden die Maastricht/Eijsden in de loop der geschiedenis heeft opgebouwd in de Euregio. De programmaraadsvoorman wijst ook op de veel striktere werkwijze van de Essent-programmaraden die wat hem betreft veel te lang te voren hun adviezen maken. (tussen implementatie en advisering zit zo’n 7 maanden). “Wij spelen liever sneller in op situaties en werken tot nu op basis van het samen met de kabelaar vinden van oplossingen.”, aldus Spronken.

Spronken zegt verder slecht geinformeerd te worden over de plannen van Essent Kabelcom en Nutsbedrijven Maastricht. Gezien de slechte voortekenen zal deze daarom binnenkort om de tafel gaan zitten met de Maastrichtse wethouder media. Spronken zegt ook indien noodzakelijk mogelijkheden te bestuderen tot een gang naar het Commissariaat voor de Media. Aangezien de programmaraden wettelijk gezien uit maximaal 15 leden mogen bestaan, dient de programmaraad Limburg (die uit 20 leden bestaat) sowieso binnenkort te worden gereorganiseerd. Programmaraden moeten overigens niet door de kabelaars, maar door gemeenteraden ingesteld en benoemd worden.

Jan Bakker, woordvoerder van Essent Kabelcom zegt dat de berichten ‘zeer voorbarig zijn en allerminst zeker’, en wil verder geen commentaar op de Maastrichtse situatie geven. Nutsbedrijven Maastricht was niet bereikbaar voor commentaar.

Bij het verdwijnen van de Franstalige Belgische publieke zender RTBF-La Une in het Limburgse Essent-gebied enkele jaren geleden, tekende de RTBF nog protest aan in de media, een beroep doenend op (culturele) collegaliteit als (Europese) buur-regio’s; in Franstalig België is via de kabel altijd minstens één Nederlandse publieke zender te zien. De RTBF was destijds ook van mening dat er een ongelijkheid bestaat tussen de VRT en de RTBF-distributie in Nederland, gezien de must-carrystatus van (de) twee VRT- tv-zenders. Inmiddels is RTBF Sat wèl via de digitale pakketten van Essent, Casema en CAIW te zien.

One thought on “Programmar. Maastricht/Eijsden bezorgd over Essent”

 1. Gezien bovenstaande verhaal vraag ik mij af, welke invloed ik als individueel nog kan uitoefenenen op de gemaakte en de te maken keuzes voor het zenderpakket.
  Is er ook een mogelijkheid om protest aan te tekenen tegen een bepaalde keuze? Waarom wordt de kijker (betaler) niet door b.v. een enquete betrokken bij de zenderkeuze?
  Sinds kort zijn er twee zenders verwenen en is daar maar één voor teruggekomen. Waarom?
  Waarom heb ik nu 6 Duitstalige zenders en is die ene Italiaanse verdwenen.

  Met vriendelijke groet
  R Jeukens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *