RTL Nederland: discussie over radio-activiteiten

[UPDATE] ANALYSE-RTL Nederland en eigenaar RTL Group SA voeren een discussie over de toekomst van haar radio-activiteiten. In september staat de toekomst van de Nederlandse radio-activiteiten van RTL Group-dochter geagendeerd tijdens een aandeelhoudersvergadering van RTL Nederland, zo heeft DutchMedia uit welingelichte kring vernomen. Later deze week worden opnieuw cijfers over de radioprestaties bekend gemaakt.

Zoals bekend draaien de radio-activiteiten van RTL Nederland (RTL FM en Yorin FM) de afgelopen jaren met (oplopende) verliesgevende cijfers, terwijl met name voor Yorin FM de luistercijfers ondanks verbeterde distributie en forse investeringen in de programmering deze niet tot gewenste verbeteringen hebben geleid (noch, in omzet en resultaat, noch in luistercijfers) vergeleken met de periode voor 2003. In interne RTL-kring is de verwachting dat RTL één van beide frequentiekavels af zal stoten en dat RTL Nederland door zal gaan met RTL FM. Dit zou op termijn het einde betekenen van Yorin FM onder RTL Nederland.

RTL is in Nederland inmiddels zo’n 14 jaar actief met radio-activiteiten in steeds wisselende vorm. oud-RTL directeur Ruud Hendriks zei in 1997 over de eerste jaren dat RTL actief was in het boek ‘Rap van Fortuin’: ‘radio is in een tv-organisatie altijd een ondergeschoven kindje’ en ‘de reclame wordt verkocht door een organisatie die alleen maar behoefte heeft om televisiezendtijd te verkopen en elke seconde voor radio eigenlijk zonde van de tijd vindt’. Frank Eijken (50) was destijds hiervoor verantwoordelijk als algemeen directeur van de reclameverkooporganisatie IP Nederland en wordt dat per 12 september aankomende opnieuw. Arthur Weijers (43) directeur radio bij RTL Nederland ontkende vorige week nog in NRC Handelsblad dat er plannen tot wijziging bij Yorin FM zouden bestaan en zei dat het station van de eigenaren (RTL Group en in het verlengde Bertelsmann AG) nog een tijd verlies zou mogen maken. In maart jl. zei algemeen RTL Nederland-directeur Fons van Westerloo (59) nog dat de ‘snelle groei van luisteraandelen en omzet’ van de radiostations hem optimistisch stemde voor heel 2005, waarbij deze meldde ‘reserves’ te kunnen aanspreken. Het station waar de overgrote investeringen van RTL Nederland naar toe zijn gegaan is echter wat luistercijfers betreft ingehaald door het als kleiner bedoelde zusje RTL FM.

UPDATE (vrijdag 2-9): RTL Nederland heeft verklaard dat er komende maandag GEEN aandeelhoudersvergadering plaats vindt. Of een ernstig verkeersongeluk van radiodirecteur Arthur Weijers van afgelopen woensdag (die dat overleefd heeft, maar [licht] gewond zou zijn) daarmee te maken heeft, is onduidelijk.

UPDATE2: Uit gepubliceerde luistercijfers blijkt dat de luisterdichtheden voor beide radiostations licht daalde, maar dat de marktaandelen stabiel zijn gebleven. De resultaten voor de radio-activiteiten in het eerste half jaar kwamen bij RTL Nederland uit op een operationeel (EBITA) verlies van 3 miljoen euro op 6 miljoen euro omzet. Dit is een verdubbeling tov een jaar eerder; en twee miljoen minder verlies tov het eerste half jaar 2004. Ten opzichte van het eerste half jaar 2003 is het EBITA verlies echter drie keer zo hoog (toen de eerste vijf maanden lang praktisch nog 1 station).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *