RTL en SBS voortaan tegen betaling (op satelliet)

RTL 4, RTL 5, RTL 7, Net 5, SBS 6, Veronica, Jetix en TMF zijn binnenkort alleen tegen betaling te ontvangen. Satellietexploitant Canal Digitaal Satelliet kondigde vandaag aan dat nieuwe smartcardhouders per 1 oktober aankomende het semi-gratis concept grotendeels loslaat. Nederland 1, 2 en 3 blijven wel semi-gratis te ontvangen op satelliet. Voor de commerciële generalistische zenders moet voortaan 29,95 euro per jaar betaald worden. Nu is dat nog 0 euro. Canal Digitaal Satelliet kondigt daartoe aan dat nieuwe kijkers alleen met een settopboxpakket ontvangst houden. Hans Wolfert, algemeen directeur van de satellietexploitant zegt desgevraagd dat de stap een gevolg is van de koers die zijn bedrijf al eerder had ingezet. Met SBS Broadcasting BV en RTL Nederland zijn nieuwe langdurige distributie-overeenkomsten gesloten die de oude overeenkomsten vervangen. Hiertoe dienen beide bedrijven een lagere vergoeding voor hun satellietuitzendingen te betalen, waarbij de kosten hiervoor deels bij de klant worden neergelegd.

Canal Digitaal Satelliet communiceerde eveneens dat de ingangsdatum voor bestaande smartcardhouders van de afschaffing van het beschikbaar zijn van de commerciele zenders in het semigratis pakket telkens zal ingaan op de aflopende registratiedatum in 2006 van hun smartcard. Hierdoor is een overgangstermijn van circa één jaar ingebouwd. Dit laatste bericht heeft Canal Digitaal Satelliet (zie UPDATE) inmiddels herroepen.

Volgens Hans Wolfert zijn er maximaal 120.000 van de 600.000 satelliethuishoudens die semigratis kijken. Met deze stap wordt Nederland (samen met België) één van de weinige landen ter wereld waar generalistische commerciële televisie NIET kosteloos te ontvangen is. Via de kabel alsmede DVB-T en de nog te starten IP-TV diensten zijn de commerciële zenders alleen tegen betaling te ontvangen. Overigens zal de prijs van het settopboxpakket komend jaar waarschijnlijk worden verhoogd. Wat de prijs hiervoor wordt, is nog onduidelijk, Wolfert zegt hier niet op te willen vooruitlopen. Het is niet de verwachting dat de prijs van de aankoop van een CDS-smartcard zal dalen; deze kost op dit moment inclusief registratiekosten circa 99 euro.

UPDATE: Canal Digitaal Satelliet herroept haar eerdere bericht over de bestaande abonnees. Volgens woordvoerder Martijn van Hout is de gister bekend gemaakte procedure voor de bestaande abonnees slechts EEN van de opties, maar is hier nog niet over besloten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *