Canal Digitaal Satelliet: zenderuitbreidingen

Canal Digitaal Satelliet (CDS) heeft aan een aantal media zenderuitbreidingen van haar satellietzenderaanbod aangekondigd. Zoals eerder bekend geraakte, zal per 1 november een aantal zenders worden toegevoegd in het ‘Family’ pakket die via UPC Direct uitzenden: het gaat om Extreme Sports Channel, Reality TV en Club. Alle drie de zenders zijn deelnemingen van ChelloMedia (net als UPC onderdeel van Liberty Global Inc). Operationeel directeur Kees Färber zegt eveneens in navolging van eerdere uitspraken er inmiddels iets meer vertrouwen in te hebben dat VRT Eén en VRT Ketnet-Canvas in het pakket zal starten. De discussie over in welk onderdeel van het aanbod beide Vlaamse publieke zenders uit zullen zenden, is volgens hem nog niet afgerond, maar het familie-pakket is waarschijnlijk. Tot nu toe lag de uitzending van de VRT-zenders via satelliet voor Nederland (en niet voor Vlaanderen/België) bij met name de Vlaams-nationalistische minister van Cultuur (Geert Bourgeois) naar verluid gevoelig, waardoor deze tot nu toe niet konden starten. CDS en de VRT werken daartoe aan een oplossing. Wat deze behelst wil CDS (nog) niet prijsgeven.

Met eveneens de te verwachte toevoeging van MTV Nederland (op de MTV Networks Astra1-transponder alleen in Mediaguard2) in oktober hoopt CDS uiteindelijk een totaalpakket aan zenders te bieden. Met uitzondering van L1 ontbreken de overige regionale zenders nog. Overigens zal CDS nieuwe satellietencoders introduceren, waardoor het per transponder telkens één zender extra kan distribueren. CDS heeft drie transponders. De ‘Luxemburgse’ transponder houdt dan net als nu negen zenders (BBC Prime zal wel verhuizen naar UPC Direct-capaciteit), de andere twee vanuit Nederland uitgezonden transponders zullen dan 8 zenders elk uitzenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *