Radio 4: niet meer op FM?

Radio 4 kan uit de lucht. Tenminste, niet meer uitzenden via FM-etherfrequenties als het aan de Raad van Bestuur van de NOS ligt. De klassieke/culturele radiozender van de landelijke publieke omroep wordt volgens Ruurd Biermans, lid van de Raad van Bestuur voornamelijk via de kabel beluisterd. Biermans zegt dat deze graag ook andere doelgroepen waaronder minderheden en jongeren wil bereiken en daarom overweegt om het FM-pakket van Radio 4 in te zetten voor FunX supported by BNN. Volgens Bierman zal ongetwijfeld een brede discussie in kleine kring protesteren hiertegen, maar volgens de Raad van Bestuur wordt de eigen opdracht (alle groepen bereiken) daarmee beter ingevuld. Daarmee zou in de optiek van Bierman ook de toekomst van een landelijke publieke multiculturele muziekzender verzekerd zijn, gezien de juridische procedures die de Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio (NVCR) en haar leden voeren tegen FunX en de Stichting Colorful Radio (onder auspicien waarvan FunX supported by BNN wordt uitgezonden).
Indien Radio 4 van de FM-etherband zou verdwijnen, zou Nederland het enige Europese land worden zonder klassiek/cultureel radiostation, en een van de weinig ontwikkelde landen ter wereld met zo’n situatie. Bij FM-afschakeling zou Radio 4 naast de kabel ook via internet, satelliet, gecodeerde DVB-T-uitzending en DAB beschikbaar blijven. Het idee om Radio 4 van de FM-etherfrequenties te halen is opgenomen in de meerjarenbegroting van de NOS. Middels een ingewikkelde constructie zou mogelijk wel onder de huidige wet op de Radio 4-frequenties FunX worden uitgezonden zonder toestemming van de regering. De Raad van Bestuur zal in de nieuwe situatie van de stelselwijziging, toestemming moeten hebben van de regering om het Radio 4-plan gestalte te kunnen geven binnen een meerjarenplan. In het concessiemeerjarenplan stond overigens ook al het plan om Radio 4 van de FM te halen. Over het voornemen van de NOS om Radio 747AM anders te organiseren, zegt de Raad van Bestuur dat alle mogelijke opties onderzocht worden om efficiency weten te behale; in de meerjarenbegroting is opgenomen dat najaar 2006 een strategisch beraad met omroepdirecties zal plaatsvinden over de ‘prioriteit’ bij radio voor Radio 747AM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *