HD 1 verlaat Astra1

De eerste Europese HDTV-zender HD1 verlaat eind dit jaar de Astra1 om naar de 23,5 graden Oost (Astra1D/3) positie te verhuizen. Het nieuw opgerichte bedrijf Eurocam waar de zender deel van uitmaakt, opende in september nog haar nieuwe pand in het Vlaamse Lint, alwaar ook o.a. MTV Networks Belgium haar onderkomen huurt, en een concertstudio gevestigd is alsmede allerlei technische (HDTV) faciliteiten. De reden dat Eurocam op de Astra1 stopt met haar uitzendingen, zijn van financiĆ«le aard. HD1 zendt uit in MPEG2 DVB-S HDTV. Op de Astra 1D/3 zendt HD1 inmiddels al enkele maanden uit, tezamen met het tweede kanaal HD2 en HD5, dat als promokanaal dient. De bedoeling is dat begin 2006 HD1 in MPEG4 zal uitzenden. De MPEG2-uitzenden zullen daarbij parallele doorgaan, volgens het bedrijf tot in ieder geval 2007. Door de schaarse beschikbaarheid van MPEG2 HDTV satellietontvangers, mikt het bedrijf op MPEG4-uitzendingen en het in het eerste kwartaal van 2006 op de markt komen van MPEG4-HDTV ontvangers, waar de Irdeto2-smartcards op blijven werken. Overigens heeft HD1 een overeenkomst met Canal Digitaal Satelliet, waarbij Canal Digitaal Satelliet ook smartcards voor ontvangst van HD1 in combinatie met abonnementen op het Nederlandse satellietaanbod, verkoopt. Canal Digitaal Satelliet was vorige week nog niet op de hoogte van het aangekondigde Astra1-vertrek, waarmee onduidelijk is wat dit voor deze samenwerking betekent. HD1 wijst op de mogelijkheid tot dubbele LNB’s op schotels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *