Canal Digitaal Satelliet onderzoekt Vlaamse aanbod

Satellietoperator Canal Digitaal Satelliet (CDS) onderzoekt de mogelijkheid voor de Belgische markt om met een voor de Vlaamse markt aangepast aanbod, te komen. Voorwaarde hiervoor is dat de twee VRT-zenders (VRT één en Ketnet/Canvas) op de Astra1 beschikbaar komen in het aanbod van CDS. Het satellietbedrijf is al vrij lang in gesprek met de VRT over satellietuitzending. Beide zenders ontbreken in het aanbod vergeleken met de kabel en het DVB-T aanbod van Digitenne en KPN. Het probleem tot nu toe was dat bij een satellietstart de zenders via satelliet niet voor Vlaanderen beschikbaar zouden komen, terwijl ze technisch wel in Vlaanderen te ontvangen zouden zijn. In een vacature-advertentie meldt het satellietbedrijf dat het inmiddels besloten heeft het produkt ook in Belgie te gaan aanbieden. Hans Wolfert, algemeen directeur van het satellietbedrijf meldt tegenover DutchMedia dat het nog niet zo ver is. “Je kunt nog niet zeggen het gaat gebeuren. We proberen de VRT op satelliet te krijgen, maar we hebben uiteindelijk wel de medewerking van iedereen nodig”. De vacature-advertentie is inmiddels uit de lijst van vacatures verwijderd.

Indien CDS erin zou slagen de VRT-zenders – ook voor Nederland – op satelliet te krijgen, dan zal het Vlaamse pakket in ieder geval verder bestaan uit Nederland 1, 2 en 3 en (thema)zenders waar de rechten voor België geregeld zijn. Voorganger MultiChoice bood korte tijd een pakket voor Vlaanderen, totdat na de aankoop door Canal+, het bedrijf er mee stopte.

In juni jl. stelde Vlaams minister van Media, Geert Bourgeois van de nationalistische partij N-VA zich afwijzend op over satellietdistributie van de VRT naar aanleiding van vragen van het liberaal-socialistische Spirit-Vlaams parlementslid Bart Caron. Daarbij wees Bourgeois op de mogelijkheid om VRT-programma’s via BVN-TV te zien en het wereldwijde bereik. De Vlaamse minister van media wees er bovendien op dat mensen in buitenlanden de satellietuitzending niet kunnen ontvangen vanwege de auteursrechten, terwijl dat in zijn optiek dat vooral de doelstelling moet zijn door de hoge Belgische kabeldichtheid (hoogste ter wereld).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *