Omstreden persvrijheid-uitzending Rockpolitik(ITA)

Omstreden persvrijheid-uitzending Rockpolitik op Rai Uno

Een uitzending in het kader van persvrijheid op de Italiaanse publieke zender Rai Uno heeft geleid tot heftige reacties in de Italiaanse politiek. Het gaat om het drie uur durend programma Rockpolitik met acteur/zanger Adriano Celentano waarover tevoren al een lange discussie in Italië plaats vond. Het programma behaalde in Italie een marktaandeel van 47 % met 11,5 miljoen kijkers. Celentano toonde op het best bekeken Italiaanse publieke net de op last van Berlusconi verdwenen journalisten als Daniele Lutazzi, Michele Santoro en de veteraan Enzo Biagi en meldde de plek die Italië heeft verkregen in de lijst van de Amerikaanse organisatie Freedom House (vertaald dezelfde naam als de regeringscoalitienaam van Berlusconi!) op een 77e plek voorkomt. Celentano illustreerde de situatie met lege stoelen en afgegeven verklaringen van Biagi die stelde niet bij de Rai te willen werken zolang de verantwoordelijken die hem wegstuurden er nog werken. Michele Santoro kwam na 3 jaar afwezigheid weer op het Rai-scherm. Santoro deed een noodkreet door te melden dat hij dolgraag weer zijn journalistieke werk wil oppakken en zijn strijd daartoe voortzet. Santoro is door de rechter in het gelijk gesteld dat deze zijn programma’s bij de Rai moet kunnen continueren, maar de Rai weigert. Ondertussen is Santoro europarlementarier geworden; hij heeft aangekondigd te willen vertrekken als politicus, gezien zijn journalistieke aard.

De directeur van Rai Uno, Fabrizio Del Noce weigerde het programma te programmeren en verklaarde dat hij wat dit programma betreft niet verantwoordelijk is en moeilijk de zender naar believen kan inrichten met Adriano Celentano als programmamaker. De algemeen directeur van de Rai, Alfredo Meocci, heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen het programma – waarvan er vier gepland zijn – mogelijk te maken.Del Noce verklaarde dat het programma geen amusement is, maar politiek. Del Noce werd in het programma een aantal keer flink op de hak genomen. Forza Italia – de partij van Berlusconi- verklaarde dat de plek van Santoro is overgenomen door anderen met andere politieke spelers en andere journalisten die de plek van de linkse politiek behandelen. Forza Italia verklaarde verder dat de Freedom House ‘in een andere werkelijkheid’ leeft dan die in Italië waarbij deze instelling duidelijk ‘links’ is. Volgens Fabrizio Cicchitto was dit een uitzending die ‘geleid werd door het meest intollerabel en meest extreme deel van links om de politieke tegenstanders te beledigen.” Dat Forza Italia het intern niet eens is blijkt uit tegenstelde verklaringen van andere Forza Italia-leden.
Michele Bonatesta, senator van de rechtse postfascistische regeringspartij Alleanza Nazionale verklaarde dat Santoro een beetje ‘zielig’ is en dat hij de rol van arme vervolgde speelt, de martelaar van de vrijheid van informatie tijdens het tijdperk van de tiran van Arcore (de woonplaats van Berlusconi). Bonatesta die ook deel uitmaakt van de parlementaire commissie Rai, heeft het vertrek van de algemeen directeur Meocci gevraagd, aangezien deze van menig is dat de parlementaire commissie gaat over het toelaten van dit soort programma’s. De AN-senator vraagt niet het voortijdige einde van de Rockpolitik uitzendingen, maar vraagt wel om een contra-uitzending (tegen links). UDC, een kleine christendemocratische regeringsfractie is compleet anders dan die van Forza Italia en AN: ‘de algemeen directeur heeft zijn plicht gedaan om de kijkers te bevoordelen (gezien de kijkcijfers), boven de politieke acties’. UDC noemt het belachelijk dat om dit programma de algemeen directeur van de Rai zijn functies zou moeten neerleggen. UDC stelde verder alle comotie niet te begrijpen. “Wat heeft Santoro vertegenwoordigd tijdens de afgelopen verkiezingsuitslagen? Hij heeft geluk gebracht voor onze coalitie”, aldus UDC Rodolfo De Laurentilis. Algemeen directeur Meocci zei zich te zullen verantwoorden voor de parlementaire Rai-commissie.

In Italië is een ernstige situatie gaande, waarbij de oppositie en coalitie nog nauwelijks met elkaar spreken. Deze week verklaarde Forza Italia dat de linkse partijen in een emotie van burgeroorlog bezig zijn. De regeringspartijen zijn bezig om essentiele wetten zoals de kieswet en de grondwet in Italië te wijzigen in minder democratische varianten.

De quotes van de Italiaanse partijen komen uit de Corriere della Sera

UPDATE 23-10:
Na enkele dagen heeft ook Silvio Berlusconi zich als premier in de discussie gemeld. “Dit was slechts het laatste hoofdstuk van een communicatiesysteem, van de televisie, maar ook van de pers die sinds 2001 systematisch de regering en de premier heeft aangevallen”, aldus de Italiaanse premier. Volgens hem was het niet nodig dat Adriano Celentano zich op televisie voor de vrijheid inzette, waaraan Berlusconi toevoegde dat andere spelers op televisie elke dag op de Rai-zenders hun strijd met de premier aangaan. Berlusconi doet de uitlatingen in een nieuw boek van de Rai Uno-journalist Bruno Vespa. Opvallend is dat Berlusconi de verdediging ingaat over de in zijn ogen vermeende controle over zes zenders. Volgens de Italiaanse premier is Rai Tre in het geheel gericht tegen de minister-president. De informatie van ‘zijn’ eigen Canale 5 zou volgens Berlusconi vaak de oppositie ook de ruimte geven dan aan ‘zijn’ kant. In de optiek van de premier zijn TG1 en TG2, de journaals van Rai Uno, resp. Rai Due ‘gebalanceerd’. TG4, het journaal van ‘zijn’ eigen Rete 4 heeft volgens de Italiaanse premier nog nooit iemand van de oppositie beledigd. Zoals algemeen bekend is TG4 een pro-Berlusconi-journaal dat haar weerga niet kent. Berlusconi voegde aan zijn uitlatingen nog toe dat met name de amusementsuitzendingen hem zorgen maken, want die houden als ze zich met sociale en politieke kwesties bezighouden vooral van kritiek en niet van een erkenning van het regeringswerk, aldus de Italiaanse premier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *