Sky Radio Danmark stopt er mee

Sky Radio Danmark (Sky Radio A/S) stopt er aan het einde van vandaag mee. Sinds 1988 is Sky Radio met eerst de Nederlandse versie, en sinds 2001 een Deense versie te beluisteren in Denemarken. Op 15 november 2003 kon het radiostation van start gaan met nationale FM-dekking in Denemarken. Het Deense radiostation drukt zwaar op de verliezen van ‘moeder’ Sky Radio Ltd. In april jl. gooide Sky Radio in Denarken programmatisch het roer om met een nagenoeg volledig gepresenteerde programmering gebaseerd op een soft rock en pop/hits-format.

Martin S. Banga, verantwoordelijk voor ‘public en foreign affairs’ zegt dat de hoofdreden van het stoppen van de zender is dat de Deense regering 78 % dekking beloofde (bijna nationaal), maar na onderzoek bleek dat door externe onderzoekers (o.a. LS Telecom en Broadcast Service Danmark) circa 63 % bereikt kon worden. Hierop heeft Sky Radio de afgelopen periode bezwaar ingediend. Voglens Banga stelt de Deense regering als ‘voormalige bureaucraten’ dat deze ‘geen fouten maken’. Hierop kwam Sky Radio in een ‘welles/nietes’ discussie. Banga stelt Sky Radio ‘nooit een regionaal pakket heeft willen kopen’ voor dit bedrag. Sky Radio dient 54 miljoen Deense Kroon per jaar (circa 7,2 miljoen euro) voor haar licentie te betalen. In de optiek van Sky Radio is de veiling ongeldig. Daarom eist Sky Radio nu in een procedure de veiling te annuleren en stopt het haar uitzendingen, en geeft daarbij de licentie terug aan de Deense regering, opdat het geen nieuwe licentiekosten hoeft te betalen. Daarnaast eist Sky Radio een schadevergoeding aan de Deense overheid van tussen de 200 en 300 miljoen Deense Kroon (26,7 a 40 miljoen euro).
Volgens het persbureau AFX zou Sky Radio in Denemarken circa 72 miljoen Deense Kronen (9,6 miljoen euro) aan verlies hebben geleden het afgelopen jaar. Banga zegt dat het met het Duitse radiostation beter gaat. Het radiostation in Hessen ging begin dit jaar over naar een gepresenteerd format met vooral ‘superhits’. Volgens Banga zijn de verwachtingen in Hessen goed, nu ook nieuwe frequenties in gebruik worden genomen. Naast Nederland en Duitsland heeft Sky Radio Ltd geen activiteiten elders. Zoals bekend staat Sky Radio Ltd in de etalage nu News Corp -dat 93 % van de aandelen heeft – het radiobedrijf wil verkopen.

Marc Nanning, voor Talpa Radio verantwoordelijk voor het Vlaamse 4FM en het Deense Radio 100FM zegt de beslissing van Sky Radio te betreuren. “Ik betreur de stap van Sky Radio, want in Denemarken is commerciële radio net volwassenen aan het worden. Dan is het van belang meerdere nationale commerciële radiopartijen te hebben. Op korte termijn is dit gunstig voor ons, maar op langere termijn slecht.” Nanning denkt dat op korte termijn reclame meer naar Radio 100FM zal vloeien, maar door onzekerheid in de radiomarkt en het ‘nieuw’ zijn van landelijke commerciële radio in Denemarken zou dat op de lange termijn nadelig kunnen zijn. Volgens de verantwoordelijke voor de internationale radioactiviteiten van Talpa, gaat het met Radio 100FM goed. Weliswaar maakt het station nog (netto) verlies, maar volgens Nanning gaat het goed met het Deense radiostation van Talpa. Pas op langere termijn is voorzien in netto winst. De publieke omroep DR heeft op haar vier radiostations geen reclame. In Denemarken zijn naast Radio 100FM en Sky Radio alleen regionale commerciele radionetwerken actief waaronder The Voice (van SBS Broadcasting SARL), Radio 2 (eveneens van SBS Broadcasting SARL), NRJ en Mix FM. Mogelijk dat het ‘vijfde’ radiopakket waar Sky Radio op uitzendt opnieuw zal worden verdeeld. Rechtszaken en herverdelingen in Denemarken hebben mogelijk consequenties voor hoe Talpa zich zal opstellen in haar voordeel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *