Europees Parlement: overgang digitaal in 2012

Het Europees parlement heeft een resolutie aanvaard waarin het de EU-lidstaten oproept om de overgang van analoge naar digitale televisie in de ether voor 2012 te realiseren. In de meeste EU-landen is de kosteloze ontvangst van analoge televisie via de ether de primaire ontvangstbron van televisie voor de meeste mensen. In veel landen wordt inmiddels digitaal via de ether uitgezonden, meestal met minimaal een kosteloos pakket aan zenders. Nederland is hier een uitzondering op, gezien de situatie in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Vlaanderen, Frankrijk, Italiƫ, Spanje (start binnenkort) en Zwitserland (geen EU). In sommige EU-landen zijn overigens nog geen digitale uitzendingen via de ether gestart.

Het Europees parlement roept overigens de EU-landen op om sociaal zwakkere groepen te faciliteren bij de overgang naar digitale televisie via de ether. Ook roept het de Europese Commissie op om bij de overgang naar DVB-T pluralisme te garanderen en nieuwe diensten te bevorderen. In sommige EU-landen bestaat overigens al een overgangsplan naar digitale televisie via de ether (in bepaalde Duitse regio’s alsmede in het Verenigd Koninkrijk). In Nederland heeft de regering de afgelopen jaren veelvuldig aangekondigd met een standpunt te komen, maar dit is tot op heden telkens uitgebleven. Wel heeft een commissie ‘switch off’ en een werkgroep ‘switch over’ inmiddels allang gerapporteerd aan de regering. De verwachting is dat Nederland 1, 2 en 3 begin 2006 hun analoge uitzendingen staken, bij gebrek aan middelen en een bezuiniging daartoe. Nederland 1 en 3 worden in de Randstad via DVB-T uitgezonden door Digitenne en zijn alleen tegen betaling in DVB-T te ontvangen ten behoeve van Digitenne en KPN-abonnees. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft haar eigen multiplex – die de regering ter beschikking heeft gesteld aan de NOS – ingebracht ten behoeve van de commerciele activiteiten van Digitenne, waar de NOS een klein aandeel (2,5 %) in heeft alsmede indirect (nog steeds) via Nozema Services NV een belang heeft. De regionale publieke omroepen blijven wel analoog – waar beschikbaar – uitzenden via de ether.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *