VRT: opnieuw plannen tot VRT Sat?

De Vlaamse minister van media, Geert Bourgeois (van de nationalistisch/separatische partij N-VA) wil opnieuw laten onderzoeken welke mogelijkheden de VRT heeft om met een eigen free-to-air satellietzender voor Vlamingen buiten Vlaanderen te komen. Dit blijkt uit de mediabrief 2006 van Bourgeois die DutchMedia heeft verkregen. Enkele jaren geleden speelde een soortgelijke discussie bij de VRT. Onder de naam VRT Sat is het dan de bedoeling dat de VRT in navolging van de Franstalig Belgische publieke omroep RTBF (die dat RTBF Sat doet) met een eigen satellietzender komt waar vooral de ‘eigen’ (rechtenvrije) producties van VRT Eén en Ketnet/Canvas te zien zijn. Volgens Bourgeois is ‘de prijs voor een digitaal satellietkanaal stilaan betaalbaar’, zo stelt hij in zijn jaarlijkse mediabrief. Daarin stelt de Vlaamse minister eveneens dat er bij Vlamingen ontevredenheid bestaat over het beperkte Vlaamse aanbod dat BVN-TV biedt, aangezien ‘binnen Europa bijna alle openbare omroepen via satelliet te ontvangen zijn’. BVN-TV is een samenwerkingskanaal, waarbij programma’s van Nederland 1, 2 en 3 worden gecombineerd met een aantal VRT-programma’s. Doordat het een samenwerkingskanaal is, is het Vlaamse aanbod gekoppeld aan de financiele bijdrage die Vlaanderen levert. De minister stelt dat een combinatie van BVN-TV en VRT Sat een ‘ideale oplossing’ is. Daarbij wijst Bourgeois op de werelddwijde verspreiding van BVN-TV. De bedoeling is het idee VRT Sat onderdeel te laten zijn van de onderhandelingen tussen de Vlaamse regering en de VRT bij de realisatie van een nieuwe beheersovereenkomst. De huidige beheersovereenkomst van de VRT loopt eind 2006 af.

De Nederlandse satellietoperator Canal Digitaal Satelliet zei in eerdere instantie dat het met de VRT in onderhandeling is over een mogelijke komst van de binnenlandse VRT-zender VRT Eén en Ketnet/Canvas, waarbij deze ook met een Vlaams aanbod ook voor België ter beschikking zouden worden gesteld. Onduidelijk is wat hier de status van is, nu de Vlaamse mediaminister zijn voorkeur uit voor een VRT Sat zender met een ‘beste van de eigen produkties’ van beide VRT-zenders. De minister rept met geen woord over de ideeën van Canal Digitaal Satelliet in zijn mediabrief en zijn aldus geen onderdeel van zijn mediabeleid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *