Ongeplaatste brief aan de Volkskrant

Onnodige vooroordelen

Met onnodige, onjuiste en ongepaste vooroordelen over Italië beschreef voormalig Italië-verslaggever Willem Beusekamp de acties bij de publieke zenders. Italiaanse programmamakers gooien bijna nooit zenders ‘op zwart’ in Italië. De Italiaanse zenders hebben altijd een vervangende programmering als journalisten in georganiseerd vakbond-verband staken. Dan is er overigens meerdere keren per dag een klein journaal van 5 a 10 minuten te zien en te horen op de radio. Het zijn dan ook geen Italiaanse toestanden, maar NEDERLANDSE toestanden! De omroepmedewerkers legden het werk neer in ongeorganiseerd verband (zonder vakbond) in het kader van de ingewikkelde Nederlandse omroeppolitiek, waarbij éénzijdige propagandische informatie ten toon is gespreid bij met name de VARA-acties/-uitzendingen. Het gebruiken van publieke uitzendtijd voor dat doel is iets dat Italiaanse stakers niet doen, anders dan een korte verklaring van de vakbond waarmee duidelijk wordt gemaakt WAAROM men staakt. Het is overigens niet – zoals de Volkskrant meldde – voor het eerst in de omroepgeschiedenis dat er gestaakt wordt. In de jaren 80 werd bijvoorbeeld de programmering vervangen door testbeelden op toen nog Nederland 1 en 2 tijdens een staking. Dit alles ontgaat Beusekamp die blijkbaar ongenuanceerde vooroordelen met onjuiste feiten tracht te illustreren. Jammer!

David de Jong.

Postscriptum: Vandaag en morgen staken Italiaanse radio, televisie en krantenjournalisten. Voor de goede orde: op de radio worden op Rai Radio 1 twee radiojournaals uitgezonden op Rai Radio 2 een en op Rai Radio 3 eveneens een. Allen met de duur van 6 minuten. De televisiejournaals van de Rai op de drie zenders (TG1, TG2 en TG3) zenden elk met twee bulletins van 6 minuten uit; en ook het regionale journaal TGR zendt met een 6 minuten bulletin uit, terwijl de teletekst van de Rai (Rai Televideo) drie updates zal verkrijgen en de themazenders waaronder Rai News24 (ook op internet) twee journaals maakt van zes minuten. De overige journalistieke uitzendingen worden vervangen door andere programma’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *