Tweede Kamer maakt vreemde draai voor commercie

REDACTIONEEL COMMENTAAR – De Tweede Kamer heeft deze week met het aanvaarden van een motie over de (commerciele) mediawetgeving een vreemde draai gemaakt. Immers met zoveel woorden heeft ze op voorstel van de PvdA (Martijn van Dam) en de VVD (Fadime Örgü) gesteld dat de Nederlandse mediawetgeving moet worden gestript van haar eigenheid in het kader van een ‘gelijkwaardig speelveld’ waarmee omroepen ‘belemmerd’ worden bij ontwikkelingen en ‘nauwelijks houdbaar zijn door eenvoudige internationale uitwijkmogelijkheden’.

Nederland heeft bewust bepaalde wetgeving voor commerciële omroep ingesteld naast EU-regelgeving: de (zelfregulerende) Kijkwijzer, het instellen van een mediatoezichthouder – zijnde het Commissariaat voor de Media, regelgeving over belspellen, de Reclame Code Commissie, maar ook regelgeving over quota van Nederlands produkt en bepaalde door de wetgever (ongewenste) sluikreclames/sponsorwijzen. Blijkbaar willen een meerderheid van de Tweede Kamer op initiatief van de VVD en de PvdA daar vanaf.

Immers het gelijkwaardige speelveld is Luxemburg. Luxemburgs is de nationaliteit van RTL 4, RTL 5, RTL 7. Luxemburg kent geen echte toezichthouder. De enige sanctie die daar bij radio/tv-zenders opgelegd kan worden is de ultieme: intrekking van de licentie. Van enig serieus toezicht op de niet op Luxemburg gerichte zenders is in Luxemburg geen sprake, immers logisch redenerend zal het de Luxemburgers weinig interesseren wat er op zenders als RTL 4, RTL 5 en RTL 7 gebeurt, het zijn toch zenders die ze niet of nauwelijks bekijken of zelfs (RTL 5 en RTL 7) kunnen ontvangen!

Tijdens Paars II en Balkenende I/II was tot nu het beleid om te trachten Luxemburgse maar op Nederland gerichte RTL-zenders Nederlands te laten maken. Maar zonder het lef te tonen een procedure te initieren bij het Europees Hof is dat een nutteloze oefening gebleken, gezien de innige verhoudingen tussen Luxemburg en RTL Group. Elke commerciële onderneming wil zo weinig mogelijk regels. Immers die regels verhinderen commerciële ondernemingen om maximaal hun commerciële gedragingen te hanteren. Dat nagedacht moet worden over wat dat betekent en dat bestaande Nederlandse wetgeving boven de minimale EU-regelgeving daartoe een achtergrond kent, ontgaat Nederlandse kamerleden wellicht. Of zou de Tweede Kamer daadwerkelijk het door in Luxemburg door RTL gemonopoliseerde systeem wensen, waar door de kleinschaligheid van het land bepaalde zaken niet geregeld worden?

Des te vreemders is ook dat het Commissariaat voor de Media eerder dit jaar stelde dat versoepeling nodig is voor een gelijkwaardig speelveld. Eigenlijk bepleit het Commissariaat daarmee haar eigen opheffing en stelt ze met zoveel woorden dat toezicht en sanctieprocedures overbodig zijn. De vraag komt dan ook op of de PvdA dan ook daadwerkelijk de Kijkwijzer willen afschaffen gezien haar discussiepunten op de vertoning van sexueel getinte videoclips en programma’s? Kortom streeft de Tweede Kamer nu naar een relatief ongereguleerd systeem of heeft ze hier per ongeluk een dergelijke stellingname ingenomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *