Kort satellietnieuws

De komst van VRT Ketnet/Canvas is uitgesteld tot medio/eind januari 2006. Dit meldt Kees Färber, operationeel directeur van Canal Digitaal Satelliet. Eerder was het de bedoeling om de tweede Vlaamse publieke zender nog voor eind dit jaar voor de satelliet-abonnees op het zogeheten ‘Familiepakket’ (en hoger) aan te bieden. Reden voor het uitstel is dat CDS nog steeds bezig is met het oplossen van technische problemen voor de ingebruikname van nieuwe enocders die meer zenders op EEN transponder moeten toelaten dan nu het geval is. Daarmee is het de bedoeling dat mogelijk kwaliteitsverlies beperkt blijft.

Van de premiumkanalen die Liberty Global’s ChelloMedia Pay TV per 1 februari aan zal bieden, zullen Canal Digitaal Satelliet (CDS) en Digitenne alleen Film1, Film2 en Sport1 aanbieden. Dit bevestigt een woordvoerder van Liberty Global tegenover DutchMedia. Eerder werd al bekend dat CDS alleen plek kon bieden aan drie premiumzenders. Film1 zal vooral de populairdere premierefilms uitzenden; Film2 zal deze gemultiplexed uitzenden. Film3 dat NIET op satelliet of via Digitenne beschikbaar zal komen (alleen op de kabel), zal vooral de zogeheten ‘arthousefilms’ brengen, oftewel wereldcinema, Europese films en andere films. Film1+1 (ook niet op satelliet) zal tenslotte de programma’s van het eerste kanaal een uur vertraagd uitzenden. De keuze voor Film1 en Film2 (en niet bijv. Film3) is door Chellomedia in samenspraak met Canal Digitaal Satelliet/Digitenne genomen. Sport1 zal na samenvoeging met SportKanaal tot 8 multiplexkanalen kennen bij gelijktijdig gespeelde wedstrijden die alleen via de kabel beschikbaar komen. Daarentegen is VersatelVoetbal met het Eredivisievoetbal weer niet op de kabel beschikbaar, maar wel op satelliet (of via Versatel’s DSLTV-aanbod). Film1/2/3 en Sport1 vervangen – zoals bekend – Canal+ Blauw, Canal+ Geel en Canal+ Rood per 1 februari 2006.

UPDATE: Kees Färber, operationeel directeur van Canal Digitaal Satelliet reageert op de kwestie: “Het is nog helemaal niet duidelijk welke zenders op satelliet zullen komen van het nieuwe Film1 en Sport1. We zijn hierover nog in gesprek met ChelloMedia.” Färber begrijpt in dat kader de uitlatingen van Liberty Global/ChelloMedia niet. De LibertyGlobal-woordvoerder reageert hierop met de medeling dat de satellietuitzending van Film1, Film2 en Sport1 ‘is wat eerder was overeengekomen. We zijn echter over dit onderwerp nog in gesprek met Canaal Digitaal Satelliet.’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *