SBS-man Patrick Tillieux loopt Vlaams blauwtje op

Patrick Tillieux (48) heeft een blauwtje opgelopen in zijn geboortestad Brussel. Tillieux heeft zich in de functie van gedelegeerd bestuurder van SBS Belgium NV in de Vlaamse kranten de Standaard en de Morgen alsmede op de VRT Televisie kandidaat gesteld als koper van VRT Radio Donna. Dit radiostation dat zich profileert als de ‘hitradio’ van de VRT richt zich volgens de Vlaamse publieke omroep met ‘leuke hits van vroeger en nu met vrolijke babbels’ op ‘jonge, trendgevoelige luisteraars’. Tillieux wil volgens eigen zeggen in Vlaanderen met ‘dezelfde wapens’ strijden met de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa bestaande uit VTM, KanaalTwee, Jim en het radiostation Q-Music) en de VRT (twee tv-zenders en vijf radiostations). Tillieux stelde eveneens twee onderwerpen te beantwoorden die bij de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de VRT een rol spelen: de precies taak van de publieke omroep en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn. Tillieux stelde met enige trots dat door Vlaamse parlemtsleden van ‘alle partijen’ niemand een reden kon geven kon worden waarom Radio
Donna binnen het publieke omroepbestel moet zitten.

Geert Bourgeois, Vlaams minister voor o.a. media (van de nationalistische partij N-VA) maakte samen met Tony Mary, gedelegeerd bestuurder van de VRT korte metten met de suggesties van Patrick Tillieux. Bourgoeis stelde dat hetgeen de SBS-topman wil ‘niet aan de orde is, niet in het regeeraccoord staat’, daaraan toevoegend dat het ook geen onderdeel is van de beleidsvisie van het Vlaamse mediabeleid. Bovendien voegde Bourgeois daaraan toe dat deze de uitlatingen van Tillieux betreurt, omdat deze van mening is dat het niet aan de commercielen is om de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en VRT te schrijven. De publieke waarde ziet de Vlaams mediaminister voor VRT Radio Donna terugkomen in de verscheidenheid op muzikaal vlak. Tony Mary voegde daar in zijn nieuwjaars-speech aan toe dat er ‘geen plannen’ bestaan om deze radiozender te verkopen en Radio Donna voor de VRT nodig is om de opdracht voor alle Vlamingen te vervullen. Marc Coenen legde bij het VRT-televisieprogramma TerZake uit dat de taak voor VRT Radio Donna ‘meer is dan een commeciele zender’, waarbij het gaat om de perceptie, waarbij VRT Radio Donna luisteraars bij de tijd informeert over weer, sport, nieuws en cultuur op een laagdrempelige manier waarmee met de muziek 1 miljoen mensen worden bereikt. Bovendien stelde Coenen dat het voor SBS als commerciele omroep er om gaat om via de omroep wasmachines te verkopen, wat voor een publieke omroep geen taak is. Het idee voor het moeten afstoten van VRT Radio Donna is overigens de afgelopen jaren al eerder door commerciele Vlaamse omroepen geuit. Tillieux – Vlaamse Brusselaar van geboorte – die in Nederland de voorzitter is van de Raad van Bestuur van SBS Broadcasting BV, wist in Nederland vorige week het slecht presterende radiostation Yorin FM van RTL Nederland over te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *