Kleine satellietupdate rondom VRT en TVVD

VRT Eén zal naar verwachting morgen op dezelfde transponder als VRT Ketnet/Canvas (12670 GHz V. transponder 116) starten. In februari zal de uitzending op transponder 105 (12515 H) worden gestopt, opdat daar capaciteit voor een andere zender vrijkomt. Het is nog niet bekend welke zender dat is; Kees Farber, operationeel directeur CDS zegt tegenover DutchMedia dat daar nog gesprekken over gaande zijn. Zoals bekend is Canal Digitaal Satelliet in gesprek met o.a. ChelloMedia Pay TV over opname van meer zenders van Film1/Sport1 alsmede met TV Oranje. Als op 1 februari aankomende Canal+ om wordt gevormd tot Film1/Sport1 is op dit moment volgens Färber de status dat twee (van de vier) filmzenders en een sportzender zal worden doorgegeven (van de acht ‘windows’) op satelliet. Door technische problemen is VRT Ketnet/Canvas het afgelopen weekend en vandaag niet goed zichtbaar geweest. Färber verwacht dat uiterlijk morgen deze technische problemen verholpen zullen zijn, als ook de ‘breedpuls’ die tot nu toe op de satelliet ontbrak, zal zijn toegevoegd. De verwachting is eveneens dat deze week VRT Ketnet/Canvas in de standaardzaplijst voor de operator afhankelijke MediaHighway-ontvangers geplaatst zal worden. Het contract voor satellietuitzending tussen de VRT en Canal Digitaal Satelliet/TV Vlaanderen Digitaal dat vorige week donderdag is getekend, heeft een looptijd van initieel vier jaar.

Overigens is de startdatum van TV Vlaanderen Digitaal nog niet duidelijk, anders dat dit nog dit kwartaal zal plaats vinden. Volgens Färber is de exacte datum afhankelijk van besprekingen met omroepen, beschikbaarheid van smartcards, satellietontvangers en promotiemateriaal. VMMa (Vlaamse Mediamaatschappij waar VTM, KanaalTwee, Jim en Q-Music Vlaanderen onder vallen) heeft aangegeven in de eerste fase zeker niet op satelliet te zullen uitzenden. SBS Belgium NV (VT4 en VijfTV) verklaarde te redetwisten over uitzendrechten en vergoedingen, waardoor de uitzending van hun zenders eveneens weinig waarschijnlijk lijkt bij de start van TV Vlaanderen Digitaal.

Färber zegt hierover: “We zullen met de start van TV-Vlaanderen Digitaal niet wachten tot het moment dat we met alle omroepen een contract hebben. Natuurlijk willen we vanaf de start een zo compleet mogelijk pakket maar de beschikbaarheid van de VRT-zenders en een groot aantal internationale zenders is volgens ons voldoende om van start te gaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *