Migratie Canal+: Casema en Essent om, UPC volgt

De migratie van het analoge naar het digitale kabelsignaal is bij twee van de drie grote kabelaars inmiddels voltooid. Casema en Essent Kabelcom hebben de afgelopen maanden alle in deze gebieden aanwezige analoge Canal+-abonnees gemigreerd naar hun eigen digitale pakketten. Sinds afgelopen voorjaar worden de zenders via o.a. Casema’s TVD, Essent Kabelcom’s TV Home alsmede UPC Digital aangeboden. De drie grote kabelaars hebben de Canal+-abonnees een aanbod gedaan waarbij deze een benodigde digitale kabelontvanger kosteloos verkregen. Bij Casema blijven de oude analoge klanten daarbij het ‘oude’ tarief van 26,95 euro per jaar betalen, waarna de ontvanger in bezit komt van de kijker en het abonnement op het premiumaanbod voortaan 22,95 euro per maand kost. Essent Kabelcom hanteert voor de Canal+-klanten per direct een tarief van 22,95 euro per maand en geeft de digitale ontvanger direct ‘cadeau’. UPC heeft volgens woordvoerder Mark Zellenrath de migratie van de Canal+-abonnees nog niet voltooid, maar is daar nog mee bezig. Bij UPC is het overigens in o.a. Amsterdam zo dat Canal+-kijkers digitale MediaHighway-kabelontvangers gebruiken die eveneens worden omgewisseld tot UPC Digital-boxen. Op 1 februari verdwijnt de merknaam Canal+ en zal het volwaardige nieuwe Film1 en Sport1-aanbod (met 4 film-kanalen en één sportzender met daarnaast zeven subkanalen) alleen via de digitale kabelpakketten beschikbaar komen. Essent Kabelcom stopt op 1 februari met de analoge doorgifte van de twee premiumkanalen; ook Casema stopt daar spoedig mee. Volgens Casema-woordvoerder Gradus Vos zal de capaciteit voornamelijk voor het digitale pakket en het dit voorjaar te lanceren HDTV-pakket worden ingezet. Kleinere kabelaars die geen overeenkomst tot digitale uitzending wisten te sluiten geven de premiumzenders van Liberty Global/ChelloMedia Pay TV inmiddels niet meer door. Kabelaars als Casema, Essent Kabelcom en Multikabel kunnen dankzij de migratie van Canal+ naar de digitale omgeving hun digitale abonneebestand enigzins ophogen, aangezien deze vooralsnog in tegenstelling tot o.a. UPC, Cai Harderwijk en CAIW geen plannen hebben om alle kabelabonnees van digitale kabelontvangers te voorzien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *